Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan "Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni yönetmelik, direksiyon eğitimi dersi sınavlarının il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği ve ilgili mevzuata göre onaylanmış iki farklı rota üzerinde yapılmasını öngörüyor.

ENGELLİ KURSİYERLERE UYGUN ARAÇ İMKANI

Engelli kursiyerler, kendilerine ait veya temin edecekleri, standartlara ve engel durumuna uygun bir araç ile eğitim alarak sınavlara girebilecekler. Bu sayede engelli bireylerin de sürücü belgesi alma sürecinde kolaylık sağlanacak.

20 GÜN EK SÜRE

Kurum açma işlemlerinde, resmi kurum ve kuruluşlardan alınması gereken belgelerin temin edilememesi durumunda bir ay, inceleme raporunda belirtilen eksikliklerin giderilmesi amacıyla ise 20 gün ek süre verilecek. Ayrıca, kurslara kayıtlarda yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ibrazı zorunlu hale getirildi.

SAHTECİLİĞİ ÖNLEME VE KAYIT DIŞILIĞI ENGELLEME

Türkiye resmen kışa girdi, meteoroloji uyarıyı şimdiden yaptı: Hazırlıklı olun! Türkiye resmen kışa girdi, meteoroloji uyarıyı şimdiden yaptı: Hazırlıklı olun!

Kurs kayıtlarında sahteciliğin önlenmesi ve sahada yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla kursiyerin fotoğrafı çekilecek ve sisteme aktarılacak. Bu fotoğraf ve bilgiler kursiyerin kendisine ait olduğuna dair teyit alınacak. Ayrıca, kursiyer için düzenlenen fatura da Özel MTSK Modülüne işlenerek, mali bakımdan kayıt dışılığın önüne geçilecek.

BAŞARISIZ KURSİYERLERE YENİ HAK

Direksiyon eğitimi dersinin ilk 4 sınavı sonunda başarısız olan kursiyerler, ikinci 4 sınav hakkını kullanmak üzere başka bir kursa nakil olabilecek. Teorik sınavlarda başarılı olup da kaydını sildirenler ile direksiyon eğitimi dersi sınavlarında başarısız olanlar, 3 yıl içinde yeniden kursa kayıt yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf tutulacak.

MAZERET DURUMLARINDA SINAV HAKKI

Muvazzaf askerlik görevi, hamilelik, doğum veya tedavisi uzun süren bir hastalığı olanlar, sınav haklarını dondurarak mazeret süreleri bitiminde kalan sınav haklarını kullanabilecekler.

UYGULAMA SINAV SÜRESİ 40 DAKİKA OLACAK

Sınavlarda başarı gösteren kursiyerler, elektronik ortamda düzenlenen Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Sertifikasını e-Devlet sistemi üzerinden alabilecekler. Sınavlar 07.00-21.00 saatleri arasında yapılacak ve her kursiyer için uygulama sınav süresi 40 dakika olacak.

SINAV GÜZERGAHLARI VE KURALLAR

Sınavlar, sınav yürütme komisyonunca sınav günü sabahı yapılan toplantıda çekilen kura ile belirlenen güzergahta gerçekleştirilecek. Kursiyerlerin geri park uygulamasında koniler arasına tek hamlede girememesi durumunda aynı hamleyi bir kez daha yapabilmelerine imkan tanınacak.

"A1" SINIFI SERTİFİKA İÇİN YENİ DÜZENLEMELER

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 85. maddesinin ikinci fıkrasındaki şartları taşıyanlardan "A1" sınıfı sertifika almak isteyenlere, yönetmelikte belirlenen direksiyon eğitimi dersi saatinin yarısı kadar eğitim alarak direksiyon eğitimi dersi uygulama sınavında başarılı olmaları halinde "A1" sınıfı sertifika verilecek.

EĞİTİM VE SINAV ARAÇLARININ YAŞ HESABI

Eğitim ve sınav araçlarının yaşları, fabrikada imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılında bir yaşında kabul edilecek şekilde hesaplanacak.

SINAVA GİREMEYENLERİN DURUMU

Sınavlarda, komisyonların veya diğer görevlilerin çalışmasını tehdit, hakaret veya zor kullanarak engelleyen ya da engellettirenler, başkasının yerine sınava girenler veya girmeye teşebbüs edenler ile kendi yerine başkasını sınava sokan veya buna teşebbüs edenler 5 yıl süre boyunca yapılacak sınavlara katılamayacak.

SINAV YÜRÜTME KOMİSYONLARI VE İLÇE GÖREVLERİ

Direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonları, bir günde 12 kursiyer yerine 10 kursiyerin sınavını yapabilecek. İlçede sınav yapılacak sertifika sınıfında yeteri kadar direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu üyesinin olmaması durumunda bu sertifika sınıfı için başka ilçelerden görevlendirme yapılabilecek.

SINAV ÖNCESİ İNCELEMELER

Sınav yürütme komisyonu, sınavdan bir gün önce direksiyon eğitimi dersi sınavının yapılacağı güzergahta gerekli incelemeleri yapacak. Uygulama alanlarında kursiyerin araç kullanmasını kolaylaştırıcı işaretlerin bulunup bulunmadığını, güzergahta sınavın gerçekleştirilmesine engel teşkil edecek durumların olup olmadığını kontrol edecek.

DAR ALANDA GERİ DÖNÜŞ VE TAHLİL YOLU KULLANMA

Eğitim ve sınavlarda, otomobil sınıfı için dar alanda en fazla üç hamlede geri dönüş yapma ve tali yolda araç kullanma, motosiklet grubu için ise dar alanda dönüş uygulaması yapılacak.

HİZMET İÇİ TAMAMLAMA EĞİTİMİ

Yönetmelik değişikliği kapsamında direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu üyeleri ile direksiyon usta öğreticileri, yapılan değişikliklere uyum sağlamaları amacıyla en geç 2 yıl içinde hizmet içi tamamlama eğitimine alınacak.

YÜRÜRLÜK TARİHİ

Söz konusu değişikliklerin bazıları 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Editör: İsa Aslantaş