Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye ekonomisinin 2012 yılında yüzde 2,2 büyüdüğünü bildirdi. Büyüme rakamlarıyla ilgili Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Daha fazlasını hak ediyorduk, biraz 'acı fren' oldu'' değerlendirmesinde bulundu.



Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 2,2 büyüdüğünü, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) 786,3 milyar dolara yükseldiğini, 2012'de net ihracatın büyümeye katkısının 4,1 puan olduğunu belirterek, ''Daha fazlasını hak ediyorduk, biraz 'acı fren' oldu'' değerlendirmesinde bulundu.


Çağlayan, 2012 yılı büyüme hızına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 2,2 büyüdüğünü belirtti.


''Daha fazlası da olabilirdi, biraz 'acı fren' oldu. Çünkü biz Türkiye olarak daha fazlasını hak ediyoruz'' görüşünü bildiren Çağlayan, Türkiye'nin gerçek büyüme performansının bunun çok daha üzerinde olduğunu vurguladı.


"BU RAKAM FRENE FAZLA BASILDIĞINI GÖSTERİYOR"


Bu rakamın kötü olmadığını ama daha iyisinin olabileceğine işaret eden Çağlayan, şöyle devam etti:


''Ben Zafer Çağlayan olarak 1 yıldır neden bu konuda konuşuyorum? Çünkü büyüme bizim genetiğimizde var. Bu rakam frene fazla basıldığını gösteriyor. Tekrar söylüyorum. Bu kötü bir büyüme hızı değil. Hele ki, en büyük ihraç pazarımız olan, en büyük ekonomik partnerimiz olan AB ekonomileri krizdeyken, Avro Bölgesi üyeleri birer birer yardıma başvururken, Avro Bölgesi 2012 yılında binde 6 daralmışken, bugünkü büyüme oranımız kötü bir oran değil.''


"İÇ TALEPTEKİ DARALMA, BÜYÜMÜ HIZIMIZI AŞAĞI ÇEKEN BİR GELİŞME OLDU"


Bakan Çağlayan, iç talepteki daralmanın, büyüme hızını aşağı çeken bir gelişme olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:


''Ne yazık ki büyümenin bir tarafı eksik kaldı. Ben hem iç talebin hem net ihracatın katkı vermesi gerektiğine inanıyorum. Gelecek yıllarda da bunu göreceğimizi düşünüyorum. 2012 yılında GSYH'miz 786,3 milyar dolar oldu. Gönül isterdi ki, iç talep de büyümeye az da olsa katkı verseydi, 800 milyar doların üzerine çıkabilseydik, daha fazla istihdam yaratabilseydik, daha fazla yatırım yapılsaydı. Onları da 2013 ve sonrasında yapacağız inşallah.''


TÜİK'in bugün açıkladığı verilere göre 2012 yılı bütçe açığı/GSYH oranının yüzde 2 olduğunu belirten Çağlayan, 2011'den yüksek olsa da bu oranın, pek çok AB üyesinden daha iyi olduğunun altını çizdi.


"TÜRKİYE 2012'DE İHRACATLA BÜYÜDÜ"


Türkiye'nin 2013 yılında daha düşük bir bütçe açığı olacağını ümit ettiğine vurgu yapan Çağlayan, şu değerlendirmelerde bulundu:


''2012 yılının ilk 3 çeyreğinde net ihracat yoluyla büyümüştük. Açıklanan veri 4. çeyrekte de bunun devam ettiğini gösterdi. 2012 yılında ekonomimiz yüzde 2,2 büyüdü. Bunun 4,1 puanı net ihracattan geldi. Yani 2012 yılında Türkiye ekonomisi net ihracat yoluyla büyüdü. Başka bir önemli gelişme de ihracatın GSYH'deki payı. Bugünkü verilere göre 2012 yılı itibarıyla mal ihracatının GSYH'deki payı yüzde 19,4, mal ve hizmet ihracatının payı yüzde 25 oldu. 2002'de bu oran yüzde 21'di. 2013 ve sonrasında daha hızlı ve sağlam büyüyen bir ekonomimiz olacak. 2023 hedefimiz ilk 10'a girmek, 2 trilyon dolar GSYH'ye çıkabilmek. Bunun için de en az yüzde 6-6,5 hızla büyümemiz gerekiyor. Ben bunu yapabileceğimize inanıyorum. Hem iç talebin hem de net ihracatın katkısıyla bunu yapacağız.'' (AA)