Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, bu yılın ilk 7 ayında 126 bin kişinin kredi kartı kullanımından dolayı mağdur olduğunu ve kendilerine yazılı, telefon ve elektronik posta ile müracaatta bulunduklarını dile getirdi.

Genel Başkan Mustafa Göktaş, gelen şikayetler ve yaşanan hadiselerden yola çıkarak halkımızın kredi kartını kullanmayı bilmediği sonucuna ulaştıklarını, bilinçsizce kullanılan kartların da vatandaşın başına bela olduğunu söyledi. Göktaş, "Bizim ülkemizde kredi kartı kullananların çoğu, bilmeden kullanıyor. Ve işin garibi orta direk dediğimiz, yoksul ve dar gelirli ailelerden çok şikayet alıyoruz. Attığı imzayı bilmiyor, neyi imzalamış bilmiyor, kredi kartı alırken sözleşmeye imza atıyor, sözleşmenin suretini almıyor. Haklarını bilmiyor. Sonra uygulanan faizlerden canı yanıyor. Ayrıca yıllık kart aidatı ödüyor, itilafa düşüyor. Her halükarda bankalar karlı çıkıyor. O yüzden hak ve hukukunuzu koruyun, mümkün olduğu kadar kredi kartı kullanmayın" dedi.

KREDİ KARTI TAŞIYINCA 1. SINIF VATANDAŞ OLMUYORSUNUZ

Dernek Başkanı Göktaş, şöyle devam etti:

"AB ülkelerinde yada gelişmiş ülkelerde kredi kartı uygulaması harcamaları kayıt altına almak üzere başladı. Bizde de amaç o idi. Ama bilen bilmeyen bunu alıp kullanıyor ve başına iş açıyor. Onda var bende niye olmasın diyor. Sanki kredi kartı elinde olursa, yada cüzdanındaki kredi kartı sayısı artarsa birinci sınıf vatandaş oluyor. Yapmayın. Yazık ediyorsunuz kendinize. Geleceğinizi karartıyorsunuz. Kimse gelecekten harcayarak üretmeden tüketerek mutlu olamaz. Sonu hüsran oluyor ve biz bir tüketici kuruluşu olarak günde en az 50-100 vaka ile karşılaşıyoruz" uyarısında bulundu.

HERKES BATAK İÇİNDE, BANKALAR KAR EDİYOR

Bankaların vatandaşın önüne kredi kartına 10-25-40 taksit diyerek bunları cazip hale getirdiğine de dikkat çeken Göktaş, şunları kaydetti:

"Onlar kazanıyor siz ise batıyorsunuz. Gelin kredi kartını kullanmayın. Ayağınızı yorganınıza göre uzatın. Şu anda kredi kartı harcamalarından dolayı oluşan haksızlık, ve uyuşmazlık yüzünden ülke geneli 248 bin açılmış dava var. Halende açılıyor. Adliyelerde kredi kartı mağdurları doluşuyor. Bu duruma düşmeyin. Mağdur olmayın. Genelde tüketici mağdur duruma düşüyor. Binde bir tüketici lehine karar çıkıyor."

KARTLARI İPTAL ETTİRİN ÇAĞRISI

ÇETKODER Genel Başkanı Göktaş ," Biz ÇETKODER olarak üyelerimize yazı çıkardık. Ellerinde hangi kart var ise iptal etsinler kullanmasınlar diye. Ben şahsen kendimde elimde bulunan 4 ayrı kredi kartını Cuma günü itibari ile iptal ettirdim. Sizlere sesleniyorum, fakir ve dar gelirli vatandaşlara sesleniyorum. Kredi kartı tuzağına düşmeyin. Hiç almadınız ise almayın. Almış kullanıyorsanız, ne yapın edin bir an evvel bu karttan kurtulun. İptal ettirin, kapatın ve kullanmayın" çağrısında bulundu.

"BİZE BAŞVURUN ÜCRETSİZ YARDIMCI OLALIM"

Göktaş, kart mağdurlarına ücretsiz her türlü bilgi ve danışmanlık desteği vermeye de hazır olduklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"Bize telefon ile ulaşanların haddi hesabı yok. Tüketici olarak haklarınız var. Yasadan doğan çok hakkınız var. 4077 sayılı yasa sizi koruyor. Tüketici olarak alış veriş, ticaret, yaşamdaki sıkıntı ve sorunlarınızı çekinmeden yazın. Ama geniş ve detaylı olsun. Başınızdan geçeni aktarın. Size hiçbir ücret istemeden, maddi beklenti içinde olmadan yardımcı olalım, yol gösterelim. Davayı nasıl açacaksınız, şikayeti nereye yapacaksınız, hakkınızı nasıl arayacaksınız bilgi verelim" dedi.
Editör: TE Bilisim