Kahramanmaraş’ın özellikle sanayi alanında kaderinin şekillenmesinde aktif rol alan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası son bir yıldır sanayi altyapısının iyileştirilmesi ve yeni sanayi alanlarının üretilmesi konusunda çaba sarf etti. Bu çaba teşvikte 5. bölge ve Tomsuklu’nun hemen yanındaki 5 bin 500 dönümlük alanın OSB’ye dönüştürülmesini sağladı.


Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın 42. Meclis toplantısı önceki gün Pazarcık’ta gerçekleşti. Özdal Çuval Sanayi AŞ.’nin bahçesinde gerçekleşen Meclis toplantısının açılış konuşmasını Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu yaptı. Kahramanmaraş’ın değerlerinden uğur böceği ile ilgili bir öneri sunan Balcıoğlu; “sayı açısından sadece Kahramanmaraş’ta bir arada bulunan uğur böceklerini tanıtmak için önemli bir hamle yapabiliriz. Bu hamleye Faturalarımızın, ambalaj poşetlerimizin üzerine uğur böceği amblemi koyup ‘size Kahramanmaraş’tan uğur getirdik’ şeklinde yazabiliriz. Böylece uğur böceğimizi küçükte olsa dışarıda tanıtmış oluruz. İlk 6 ay bu etkinliği ikinci altı ay mozaiklerimizi diğer aylarda Kahramanmaraş’ın diğer değerlerini dış illere veya ülkelere sunabiliriz” dedi.


Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük ise yaptığı konuşma ile sanayici işadamlarına umut aşıladı. Son bir yıldır kent sanayisinin alt yapısının iyileştirilmesi ve yeni yatırım yapacak alanlar üretilmesi için çaba sarfettiklerini dile getiren Karaküçük oda olarak misyonlarının kent ekonomisinin önünü açmak ve bunu yaparken de uzun vadede vizyonunun belirlenmesi için doğru adımlar atmak olduğuna dikkat çekti.


YENİ REKABET MODELİ: İŞBİRLİĞİ VE KÜMELENME


Karaküçük şöyle konuştu; “Bugün, dünya ekonomisinde yaşanan krizlerin ardından 'serbestleşme' akımları hızını keserek ülkeleri daha muhafazakâr bir ekonomi yaklaşımına itmiş, özellikle Avrupa'da yaşanan daralma rekabet politikalarını değiştirmiştir. Geçmişte rekabet dediğimizde şirketlerin birbiri ile olan ekonomik mücadelesi akla gelirdi. Bugün ise işbirliği ve kümelenme tarzı yeni rekabet stratejileri gelişmiş, bu da en küçük ölçekte kentsel rekabet gücü kavramını doğurmuştur. İşte, bizim son 1 yıldır uğraş verdiğimiz sanayi altyapısının iyileştirilmesi ve yeni sanayi alanlarının üretilmesi konusu bu yüzden çok önemlidir ve Kahramanmaraş'ın kaderini değiştirecek çalışmalardır.


REKABET GÜCÜ ELDE EDİLEBİLMENİN ÖN KOŞULU İYİ BİR SANAYİ VE KENTSEL ALTYAPIYA SAHİP OLMAKTIR


Bugüne kadar, iş adamlarımızın desteği ile kentsel rekabet gücümüzü artırmak bakımından önemli çalışmaları gerçekleştirdik. Sanayi, enerji, ulaştırma ve lojistik, turizm, tarım, sağlık, çevre ve şehircilik alanlarında 38 alt başlıkta topladığımız altyapı sorunlarının etkin bir çözüme kavuşturulması için her platformda ve özellikle kamu ve siyaset alanında tartışarak çözüm aradık. Konuları teker teker ele aldık ve çözülünceye kadar takipçisi olacağımızı söyledik. Bana göre rekabet gücü elde edilebilmesinin ön koşulu iyi bir sanayi ve kentsel altyapıya sahip olmaktır. Bu bakımdan ilk çalışmalarımızı sanayi altyapısının iyileştirilmesi konusunda yoğunlaştırarak sizlerin de bildiği gibi Tomsuklu'da yeni bir organize sanayi bölgesi kurulmasına yönelik olarak girişimlerde bulunduk. Bugün geldiğimiz noktada ciddi mesafe kaydetmiş bulunuyoruz.”


OSB’NİN EKONOMİYE BÜYÜK KATKISI OLACAK


Yıllardır gündemde olan en somut adımın bu dönem atıldığı Tomsuklu’nun OSB’ye dönüştürülmesi çalışmasında da Başbakan Erdoğan’a verdiği brifingin ardından destek alan Başkan Karaküçük konuşmasını şöyle sürdürdü; “Başbakanımızın da desteğini aldığımız Tomsuklu OSB konusunda Valimiz ile birlikte toplam 558 hektar alanda OSB kurulması yönünde resmi çalışmalarımızı bugünkü meclis toplantımızda alacağımız kararla resmi olarak başlatmış olacağız. İlimize çok büyük ekonomik katkısı olacak olan bu OSB'nin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Bu OSB özellikle Pazarcık ekonomisine çok önemli katkılar sağlayacak, buradaki işsizliğin ve bilhassa kırsal kesimdeki yoksulluğun önüne geçilmesi bakımından da ciddi bir çözüm aracı olacaktır.


İŞGEM PROJESİ HAYATA GEÇİYOR


KMTSO’nun hazırlayarak Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Programı kapsamında Bilimi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na sunduğu İş Geliştirme Merkezi Projemiz de bu yılsonu itibariyle sözleşmesi imzalanarak hayata geçirilecektir. İŞGEM bünyesinde 150 m2,den 500 m2 kadar irili ufaklı işliklerimiz ve eğitim, toplantı ve sergi salonlarından oluşan idari bina inşa edilecektir. Bu projemiz kapsamında burada yer alacak girişimcilere hem kira desteği sağlanacak hem de danışmanlık ve eğitim hizmetleri ile ortak internet, faks gibi hizmetlerden yararlandırılacaktır. 5 yıl boyunca desteklenerek büyüme trendi kazanan işletmeler 5. yılsonunda mezun edilerek milli ekonomiye kazandırılacaklar. Bu projemizin de ilimize hayırlı olmasını diliyorum.


KAHRAMANMARAŞ ARTIK HER GEÇEN GÜN HAK ETTİĞİ KONUMA YAKLAŞIYOR


Diğer yandan, yeni teşvik sistemi içerisinde Kahramanmaraş 5. bölgede yer almış ve teşvik unsurlarından olabildiğince yararlanma imkânına kavuşmuştur. Ayrıca, organize sanayi bölgelerinde yapılan yatırımlar bir alt bölge destekleriyle teşvik edileceğinden ilimizde OSB içerisinde yapılan yatırımlar 6. bölgede yapılmış gibi teşvik edilecektir. Bu itibarla, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak yürüttüğümüz Tomsuklu OSB çalışmaları ile ilimizi Gaziantep ve Adana'ya bağlayan karayolları üzerindeki toplam 1294 hektar alanda yer alan 377 parsel ve 93 sanayi işletmesinin OSB statüsüne kavuşturulmasına yönelik ıslah OSB çalışmamız çok yerinde olmuştur. Bugüne kadar teşvikleri doğru kullanarak yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata dönüştüren Kahramanmaraş'ın yeni OSB, ıslah OSB alanları ve İŞGEM projeleri ile hak ettiği konuma biraz daha yaklaştığını düşünüyorum.


PAZARCIK NARLI BÖLGESİ YATIRIMLARLA KALKINACAK


72 İmalat tesisi ve toplam Odamıza kayıtlı 360 faal şirketi ile Kahramanmaraş ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan Pazarcık; inanıyorum ki, önümüzdeki dönemde çok farklı gelişmelere sahne olacak ve gerek sanayide gerekse tarımsal üretimde yerel kalkınmanın öncüsü bir bölge haline gelecektir.  Resmi işlemleri başlayan Tomsuklu OSB projesi ile bizim en büyük hedeflerimizden birisi olan Narlı bölgesinde yapılmasını düşündüğümüz Bölgesel Havalimanı gerçekleşirse burası çok büyük bir merkez haline gelecek ve ciddi bir ekonomik ve sosyal kalkınma gerçekleşecektir.


OSB 2016 YILINDA YAPILACAK


Organize Sanayi Bölgesinin yaklaşık 26 bin dönüm asgari alanın 2016 yılının sonunda Milli Savunma Bakanlığına tahsisi bitiyor.  Bu alanın hemen yanı başında bulunan 5 bin 500 dönüm bir alan içerisinde meralar özelleştirme ve kamulaştırma işlemleri yapılacak.  Bu alanı Organize Sanayi Bölgesi yapmayı düşünüyoruz. Organize sanayi bölgesinde KMTSO olarak yüzde 50 pay sahibi ile kurucu ortak olarak başlayacağız.  Yüzde 25 İl Özel İdaresi, yüzde 25 Kahramanmaraş Belediyesinin iştiraki ile oluşacak bu müteşebbisler kuruluş işlemlerinde tahsisinde önemli bir rol oynayacağız.  


DÜNYA DÜZENİNDE EN HIZLI GELİŞECEK OLANLAR DEĞİŞİME HIZLI AYAK UYDURANLAR OLACAKTIR


Pazarcık ve Narlı bölgesinin gelecek yıllarda çok iyi bir kalkınma bölgesi olacağına eminim.  Tomsuklu bölgesinin Organize Sanayi Bölgesi yaptığımızda, bununla birlikte Türkoğlu’nda yapılacak lojistik köy Türkoğlu ile Narlı arasındaki mesafe azalacak. Bu bölgede çok ciddi lojistik taşıma merkezleri olacak. Bu alanları Kahramanmaraşlı, Pazarcıklı ve Narlı iş adamları olarak biz yapamazsak başkaları bu fırsatları kullanır. Bu hizmetlerin olması noktasında biz emek verdiysek biz gayret gösterdiysek bizim öncülük ve değişim yapmamız gerekiyor. Dünya düzeninde en hızlı gelişecek olanlar değişime hızlı ayak uyduranlar olacaktır. Değişime en hızlı ayak uyduran kişiler, firmalar, şehirler, ülkeler en hızlı gelişimi sağlayacak olan ilkelerdir.  Pazarcık ve Narlı’da bu zamana kadar bu bölgede yapılan tarımsal ve kırsal çalışmanın yanında sanayileşmeye açık olmalıyız.  Lojistik köy bu bölgenin kalkınmasında değişmesinde en önemli etken olacak. Bu değişim sürecinde her birimiz sanayileşme hamleleri yapmamız lazım.  Bununla birlikte yeni lojistik, gümrükleme bu hizmetlere elverişli olmamız gerekiyor.  


DÜNYANIN VE TÜRKİYE’NİN DEĞİŞEN, GELİŞEN, KALKINACAK ŞEHİRLERİ İÇERİSİNDE KAHRAMANMARAŞ’IN OLMASI ŞART


Tomsuklu bölgesinin organize sanayi bölgesi olması dışında Pazarcık’ta bulunan 7 bin dönümlük hazine alanında yeni bir organize sanayi bölgesi olacağına inanıyorum. Kahramanmaraş sanayileşecek ve kalkınacak. Dünyanın ve Türkiye’nin değişen, gelişen, kalkınacak şehirleri içerisinde Kahramanmaraş’ın yerel imkanlarını kullanması gerektiğine inanıyoruz. Biz ebedi olarak teşviklerle beslenmeyiz. Mutlaka bu teşviklerinde bir sonu bir bitiş noktası vardır. Bu nedenle bizde hem hizmet sektörünün lojistik sektörüne hava alanlarının bununla birlikte organize sanayi bölgelerinin bu alanlarda yapılmasına hepimizin katkısı olması lazım.  Ticaret ve Sanayi odası olarak biz bunların alt yapısını hazırlamakla mükellefiz.  Görevimizi ve sorumluluğumuz bilerek çalışıyoruz.


TÜRKOĞLU BİZİM İÇİN BİR DENİZ BİR LİMANDIR


Bir Meclis Üyesinin Mersin’de bulunan Limana ulaşımı kolaylaşması için, Gaziantepli işadamlarının Hatay Hassa ile Dörtyol ilçeleri arasına düşünülen tünel projesini hatırlatması üzerine Başkan Karaküçük şöyle konuştu; “Şuan kamulaştırma işlemleri başlanan Türkoğlu lojistik köy aslında bizim ayağımıza gelmiş bir deniz ve bir liman zaten. Bugün biz dışarıdan birçok ihracat ve ithalat yaparken Mersin’i değil Türkoğlu’nu kullanacağız.   Bu bizim ayağımıza gelmiş bir deniz bir liman demektir. Dışarıya tünelle de gidilse karayoluyla gidildikten sonra demir yolundan daha ucuza meal edemezsiniz.  Sonuçta bizim maliyetlerimiz daha uygun olacaktır.  Burası Kahramanmaraş’ın kullanabileceği farklı ikinci yol olur.”


ÖZELLİKLER KAYBOLDUĞU ZAMAN TÜRK KÜLTÜRÜ DE ZAMAN İÇERİSİNDE KAYBOLUR


Diğer taraftan uçaklarda yasaklanan sıvı taşınma olayıyla da ilgili bir meclis üyesinin sorusunu cevaplayan Başkan Karaküçük, “Kahramanmaraş dondurmasının ve Trabzon tereyağının uçaklarda taşınmasının yasaklanması ile ilgili açıklamalar yapıldı. Kahramanmaraş dondurması ve Trabzon yağı normal sıvı içerikli değil.  Bu bölgelerde ki yöresel yiyecekler bizim Türk kültürünün her yere dağılması ve tanıtılması adına çok önemli.  Bu iki üründe yiyecek ürünü. Dondurmada ve tereyağında yapılan şoklamalarla saatlerce taşıma kapasitesine sahip ambalajlama yapılıyor.  Uygulanan bu kararı kesinlikle doğru bulmuyoruz.  Özellikler kaybolduğu zaman Türk kültürü de zaman içerisinde kaybolacaktır.  Bunları güvenlik anlamında değerlendirmemiz gerekiyor.  Alınması gereken güvenlik tedbirleri gıda maddelerde ve sıvıölçer maddelerinde de yapılır.  Bu Türk Hava Yollarının değil başka bir kurumun almış olduğu bir karar olduğunu söylediler” diye konuştu     


PAZARCIK'IN YILDIZININ PARLAMASI KAHRAMANMARAŞ’IN MARKALAŞMASINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK


Pazarcık Kaymakamı Mustafa Sırakaya ise görev yaptıkları yerleri kendi memleketleri olarak gördüklerini belirterek şöyle konuştu; “Dünyada sanayi ticaret pazarlama marka üzerine yürüyor.  Marka ülkeler, marka şehirler, marka ilçeler yaratılmaya çalışılıyor. Bizlerde Pazarcık ilçemizin bir marka şehir olmasını arz ediyoruz.  Eğitimden sağlığa, sanayiden güvenliğe kadar Pazarcık’ın avantajları olduğu gibi eksikleri de vardır. Bu anlamda çalıştığımız çözümsüz konulara çözümler bırakma kaygısındayız.  Pazarcık coğrafi konum itibarı ile de dört bölgenin kavşağında bulunan bir yer. Yıldızı parlatılacak ve markalaştırılacak bir ilçe. Kendi sınıfında ki Türkiye’de bulunan ilçelerle değerlendirdiğimiz zaman ulaşım hareketliliği, insan hareketliliği, para hareketliliği çok fazla olan kendi sanayisini kendi öz sermayesi ile yaratmış yatırımlarını kendi kaynaklarıyla oluşturmuş bir ilçedir.  İlçeler birbirleriyle rekabet ediyor. Pazarcığın yıldızının parlaması Kahramanmaraş’ın markalaşmasına da büyük katkı sağlayacaktır.  Maddi manevi bütün iş adamlarımızla birlikte Pazarcık’a katkı sağlayacağız.” Haber : Hülya Kaynar