Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı A.Kadir Kurtul, kurlarda yaşanan yükselişin özellikle ihracata çalışan yerli üretici için geçici bahar etkisi oluşturduğunu söyledi. Kurtul, bu baharın sürekli olabilmesi için yüksek kurda istikrar sağlanması gerektiğine dikkat çekerek; "Dolar 1,60 TL altına düşmemelidir." dedi.

Ekonomi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kurtul, son günlerde hükümetin krize karşı aldığı tedbirleri ve yeni yolda olan yeni paket ile birlikte, şu günlerde döviz kurlarında yaşanan yükselişin önemini vurguladı.

Türkiye'nin dış ticaret açığının en önemli nedenlerinin başında, 2001 yılı krizinden sonra izlenmeye başlanan serbest kur politikasının geldiğini iddia eden Kurtul, şunları söyledi: "Özellikle yerli üretim sanayiini derinden etkileyen düşük kur yüksek faiz politikalarına, 2008'in sonunda patlak veren ve 2009'da reel piyasalarda etkisini çok iyi hissettiğimiz global ekonomik kriz de eklenince fabrikalar durma noktasına gelmiş; imalat sanayiinde Şubat-2009 kapasite kullanım oranı yüzde 63,8 olarak gerçekleşerek son 18 yılın en düşük değerini görmüştür. Son yıllarda, ülkemizde döviz kurlarının oldukça düşük olup TL'nin yabancı paralar karşısında değerinin yüksek olması, özellikle tekstil ve hazır giyim sektörü başta olmak üzere yerli imalat sanayiini olumsuz yönde etkilemiş; bir yanda ithalatın ucuzlamasıyla iç talepte ithal mallara olan kayma artarken diğer tarafta TL'nin aşırı değerli olmasıyla dış piyasalarda özellikle Uzakdoğu ülkeleriyle rekabet etme gücümüz kalmamıştır."

Ekonomik krizin getirdiği bunalım ve güven sıkıntısı nedeniyle daralan iç ve dış talebin kurların hareketlenmesiyle bir nebze olsun canlanmaya başladığını kaydeden Kurtul; özellikle, tekstil ve hazır giyim sektöründe, ithal malların pahalılaşmasının iç piyasada yerli mallara olan talebi hareketlendirdiğini, dış piyasada ise döviz bazında azalan işçilik maliyetlerinin ufak da olsa fiyat avantajı sağlayarak talebi kıpırdattığını ifade etti.

Hükümetin krize karşı aldığı tedbirlere vurgu yapan Kurtul, yolda olan yeni paket ile birlikte, şu günlerde kurlarda yaşanan yükselişin özellikle ihracata çalışan yerli üretimde geçici bahar etkisi oluşturduğunu kaydetti.

Kurtul, şöyle konuştu: "Bu baharın sürekli olabilmesi için yüksek kurda istikrar sağlanmalı ve dolar 1,60 TL'nin altına düşmemelidir. Dünyadaki daralan talep pastasından pay alabilmenin en önemli koşullarının başında fiyat konusunda rekabet avantajına sahip olmak gelmektedir. Dozundaki yüksek döviz kuru ise bu avantajı sağlayacak en önemli enstrümanlardan biri. Umarım kurlarda yaşanan bu hareketlilik ekonomimizi de hareketlendirir. Kapanan işletmeler tekrar açılır; işçiler fabrikasına döner; kepenk indiren esnaf dükkanının başına geçer. Fabrikasını açan sanayici istihdam yaratmaya devam eder; işi olan para kazanan çalışan harcama yapmaya başlar; esnafın yüzü güler. Yeter ki piyasa bir noktada kıpırdamaya başlasın; domino taşı etkisiyle gerisi gelir." (CİHAN)