Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Elbistan ilçesindeki Sağlam Evler Sitesi’nde yaşanan yıkım, yargıya taşındı. İki bloğun çökmesi sonucu 4 kişi hayatını kaybederken, 1 çocuk ise enkazdan yaralı kurtarıldı. Elbistan 2. Ağır Ceza Mahkemesi, dava sürecinde kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, 4 sanığa hapis cezası verirken, 2 sanığın ise beraatine hükmetti. Kararda, sanıklara uygulanan "takdiri indirim" gerekçeleri kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
YARGILAMADA TARTIŞMALI İNDİRİM GEREKÇESİ
Mahkeme heyeti, suçlu bulduğu kooperatif yöneticileri ve teknik sorumlular hakkında verdiği hapis cezalarında indirime gitti. Sanıkların yargılama sırasındaki "saygılı tutumları", geçmişleri ve kişilikleri, mahkeme tarafından lehlerine takdiri indirim nedeni olarak değerlendirildi. Bu karar, hayatını kaybedenlerin yakınlarının beklentilerini karşılamadı. Mağdur avukatları, sanıklar için herhangi bir indirim uygulanmadan üst sınırdan ceza verilmesini talep etmişti.
BERAAT EDENLER VE SAVUNMALAR
Dava kapsamında yargılanan sanıklar, suçlamaları kabul etmedi. Kooperatif yöneticisi H.P., kooperatifin sadece daire yapmak amacıyla kurulduğunu belirterek müteahhit olmadıklarını savundu. Sanık S.S. ise inşaatın teknik detaylarının uzmanlarca belirlendiğini ifade etti. Mahkeme, sanıklar A.A. ve S.B. hakkında delil yetersizliği gerekçesiyle beraat kararı verdi ve bu sanıklar üzerindeki adli kontrol tedbirlerini kaldırdı.
BAŞSAVCILIK KARARI İSTİNAFA TAŞIDI
Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı, yerel mahkemenin verdiği karara itiraz ederek dosyayı istinafa taşıdı. Başsavcılık, beraat eden sanıkların yapım ve iskan süreçlerinde sorumluluk sahibi olduğunu vurguladı. Ayrıca, tüm sanıklar hakkında "bilinçli taksir" hükümlerinin daha kapsamlı uygulanması gerektiğini savunan Başsavcılık, kooperatif yöneticilerinin malzeme kalitesine dikkat etmediğini, teknik sorumluların ise mevzuata aykırı hareket ettiğini belirtti. Şimdi gözler, kararın değerlendirileceği Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne çevrildi.
Next




