Suriye’de 27 Kasım 2024 tarihi, 21. yüzyılın en kritik gelişmelerinden birine sahne oldu. Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif gruplar, Suriye Baas Partisi'nin 61 yıllık iktidarını sona erdirerek ülke tarihine damga vurdu.

Suriye'nin kuzeyinde tansiyon yükseliyor: operasyon alarmı Suriye'nin kuzeyinde tansiyon yükseliyor: operasyon alarmı

KANLI REJİMİN SONU: İÇ SAVAŞTA YENİ DÖNEM

2011 yılında başlayan ve halkın büyük acılar yaşamasına neden olan iç savaşta, yıllarca baskı ve katliamlarla anılan rejim devrildi. Eski Devlet Başkanı Beşar Esed, iktidarını kaybetmesinin ardından Rusya’ya kaçtı. Yanında götürdüğü varlıklar ise uluslararası medyanın gündemine oturdu.

135 MİLYAR DOLARLIK KAÇIŞ

Suriye rejiminin eski istihbarat yetkililerinden Halid Beyye, Esed’in yaklaşık 135 milyar doları yurt dışına kaçırdığını açıkladı. Beyye, “Rejimin düşüşünden önce ciddi bir iç hesaplaşma yaşandı. Rusya yanlısı komutanlar ve İran destekli üst düzey yöneticiler arasında büyük bir mücadele vardı. Halep Komutanı General Muhammed Safadli ile Rusya’ya bağlı General Süheyl Hasan arasında ilk büyük tartışma patlak verdi. Bu süreçte Askerî İstihbarat ve ordu arasındaki bilgi akışı tamamen durdu. Halep’in düşmesiyle başlayan çözülme, muhalifleri Şam’a kadar götürdü” ifadelerini kullandı.

KOMUTA KADEMESİNDEKİ İNFALAR

Beyye, rejimin çöküş sürecinde 273 üst düzey komutanın infaz edildiğini belirtti. Yaşanan bu infazlar, rejim içindeki güç dengelerinin tamamen bozulmasına neden oldu.