Gece yarısı alınan bir karar, hayatınızı alt üst edebilir. 7 Kasım 23.45'te 'afet' adı altında kabul edilen yeni kentsel dönüşüm yasası, 237 AK Part. ve MHP vekilinin onayıyla Meclis'ten geçti. Ancak 281 vekil oylamaya dahi katılmadı, bunların 195'i muhalefet vekiliydi.

MEVCUT BİNALAR DA TEHLİKEDE: YENİ DÜZENLEME İLE NELER DEĞİŞİYOR?

Artık mevcut bina bulunan alanlar da rezerv alan ilan edilebilecek. Eskiden sadece boş alanlar rezerv alan ilan edilebiliyordu. Yeni düzenleme ile mevcut binalar maliklere sorulmadan rezerv alan kapsamına alınabilecek. Bakanlık, istediği her yeri rezerv alan ilan edebilecek ve bu alanlardaki konutlar mahkeme süreci dahil 90 gün içinde boşaltılacak.

meclise-gitmeyen-vekiller

TAHLİYE VE YIKIM: HIZLI VE ACIMASIZ SÜREÇ BAŞLIYOR

Rezerv alan ilan edilen yerdeki konutlar 90 gün içinde boşaltılacak, aksi takdirde mülki idare amiri tarafından yazılı izin alınarak kolluk kuvvetleriyle tahliye yapılacak. Ayrıca, rezerv alanlardaki imar planı, parselasyon, ruhsat ve iskan aşamalarında bakanlık yetkili olacak, belediyeler bu süreçte by-pass edilecek.

MUHALEFETİN TEPKİSİ: YASAL HAKLARIN KAYBI

Yasaya karşı çıkanlar arasında televizyoncu Armağan Çağlayan da bulunuyor. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu yasa anayasal hak olan mülkiyet hakkının kaybolması demek. Yasa açık şekilde anayasaya aykırı. Ama tabii Danıştay var! Bu yasa nasıl bu kadar gürültüsüz sessiz sedasız meclisten geçti anlamak mümkün değil!" dedi.

RİSKLİ YAPILAR: HIZLI KARARLAR VE YIKIMLAR

Kabul edilen yasa, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş depremleri sonrasında genel hayata etkili afet bölgesi ilan edilen yerlerde, riskli yapı tespiti ve yıkım süreçlerinde hızlanmayı amaçlıyor. Yapılan düzenlemelerle yargı süreçlerinin hızlandırılması ve süreç içindeki adımlar net bir şekilde belirleniyor.

DÜZENLEME VE İSTİNAF YOLU: YENİ KURALLAR GETİRİLİYOR

Yargı süreçlerinde değişiklikler getirilen yasa, 15 gün içinde karara bağlanması gereken davaları kapsıyor. Verilen nihai kararlara karşı 15 gün içinde istinaf yoluna başvurulabilecek, ve istinaf dilekçeleri 10 gün içinde incelenecek. İstinaf istemi en geç 2 ay içinde karara bağlanacak.

REZERV YAPI ALANLARI YENİDEN TANIMLANIYOR

Yasayla birlikte, dış finansman imkanlarının Kentsel Dönüşüm Başkanlığına, krediye ilişkin anlaşmalarda sadık kalınarak kullandırılmasına dair düzenlemeler yapıldı. Ayrıca, rezerv yapı alanı tanımında da değişiklik yapılarak yeni yerleşim alanlarına esneklik sağlandı.

Ağustos Fuarı Heyecanı Tüm Şehri Sardı Ağustos Fuarı Heyecanı Tüm Şehri Sardı

KAMUOYU TEPKİSİ VE BİLİRKİŞİLİK KANUNU

Yasanın kabulüne yönelik kamuoyu tepkisi artarken, bilirkişilik kanununda da düzenlemeler yapıldı. Deprem bölgesi olarak kabul edilen yerlerde 1 Ocak 2028'e kadar, depremlerle ilgili işlerde bilirkişilik görevlendirmesi yapılabilmesine imkan tanındı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKANLIĞI VE MALİ HAKLAR: YÖNETİCİ KADROLARI DÜZENLENİYOR

Yasanın etkisiyle Kentsel Dönüşüm Başkanlığı yönetici kadrolarının mali ve özlük hakları da düzenlendi. Başkanlık, gelirlerini çeşitli kaynaklardan sağlayacak ve dönüşüm projeleri özel hesabı 2025 sonunda kapatılacak.

Yeni kentsel dönüşüm yasası, ev sahipleri için belirsizlik ve endişe yaratıyor. Hızlı tahliye süreçleri, riskli yapılar ve rezerv alan ilanlarıyla birlikte, yasanın etkileri daha da derinleşebilir. Kamuoyu, bu değişiklikleri yakından takip ederken, hukuki açıdan da yasanın incelenmesi gerekebilir.

Editör: İsa Aslantaş