Maaş hesabı yapan emeklilere kötü haber: ''Sıfır zam'' tehlikesi kapıda Maaş hesabı yapan emeklilere kötü haber: ''Sıfır zam'' tehlikesi kapıda

Ağustos ayında Türkiye'de gayrimenkul sektöründe ücretli çalışan sayısı, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 122,224'e yükselerek dikkat çekici bir artış kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, sanayi, inşaat, ve ticaret-hizmet sektörlerindeki ücretli çalışan sayısı ağustos ayında 15,289,258 kişiye çıktı.

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM ARTIŞI

Gayrimenkul faaliyetleri sektörü, son 5 aydır sürekli bir artış gösteriyor. Bu artış, özellikle Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle şubat ayında 115,050 ile en düşük seviyeye düştüğü dönemden sonra geldi.

Depremin ardından izlediği dalgalı seyirin ardından sektör istihdamı nisan ayından itibaren bir yükseliş trendine girdi. Nisan'da 115,548 iken mayısta 118,663'e, haziranda 119,540'a, temmuzda 121,724'e ve ağustosta tarihi zirve olan 122,224'e ulaştı.

DEPREMLER SONRASI İSTİHDAM ARTIŞI

Depremler sonrası 11 ildeki sektör istihdamı 7,174 kişi arttı.

YABANCI ORTAKLI EMLAKÇILARDA ARTIŞ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, istihdamdaki artışta yabancı emlak işletmelerinin de etkili olduğunu belirtti. Akdoğan'a göre, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, ocak-ağustos döneminde en çok kurulan yabancı ortak sermayeli şirketler listesinde gayrimenkul acenteleri 5. sırada yer aldı.

Son dönemde gayrimenkul işinin emekli işinden ayrılıp birçok üniversite mezunu tarafından da tercih edilen bir meslek haline gelmesi, sektörün istihdamına olumlu katkı sağlıyor. Gençler, arsa geliştirme, yatırım danışmanlığı, mülk yönetimi, proje pazarlama gibi farklı alanlarda çalışıyor.

Akdoğan, sektörde markalaşmanın artacağını ve emlak işletmelerinin bakış açılarının sürekli değişeceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de yıllık 3 milyonun üzerinde emlak satışı yapıldığına dikkat çekerek gayrimenkul piyasalarının her zaman dinamik kalmaya ve büyümeye devam edeceğini vurguladı.

KAYIT DIŞILIĞA VE HAKSIZ REKABETE KARŞI ÇAĞRI

Akdoğan, sektördeki kayıt dışılığın çözülmesi ve haksız rekabetin önlenmesi için disiplin ve denetim mekanizmalarının etkin bir şekilde çalışması gerektiğini dile getirdi.

Editör: İsa Aslantaş