TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi, genç çiftlere sağlanacak finansal destek ve ailenin korunmasına yönelik önemli adımları içeriyor.
YENİ EVLENECEK GENÇLERE 150 BİN LİRA KREDİ İMKANI
Yasalaşan teklife göre, yeni evlenecek genç çiftlere, 2 yıl geri ödemesiz ve faizsiz olarak 150 bin lira kredi verilecek. Bu adım, gençlerin ekonomik açıdan desteklenmesini ve evliliklerinin daha sağlam temeller üzerine inşa edilmesini hedefliyor.
AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ LEYLA ŞAHİN USTA'DAN AÇIKLAMA
AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Aile ve Gençlik Fonu hakkında detayları paylaşarak, teklifin merkezinde ailenin korunması ve gençlerin desteklenmesi olduğunu vurguladı. Teklif, toplamda 9 maddeden oluşmakta olup, aile müessesesinin korunması, gençlerin evliliklerinin güçlendirilmesi, sosyal risklere karşı koruma sağlanması ve genç girişimcilere destek verilmesi amacını taşıyor.
PETROL VE DOĞAL GAZ GELİRİNİN YÜZDE 20'Sİ AKTARILACAK
Usta, fonun yönetim kurulunda 5 bakan yardımcısının yer alacağını belirterek, "Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcılarından oluşan 5 kişilik yönetim kuruluyla fonun kurulması, fona aktarılan gelirlerin yönetilmesi, projeler kapsamında kaynakların ilgili bakanlıklara ve yürütücülere aktarılması hedeflenmekte. Fonun gelirleri; petrol, doğal gaz ve maden kaynaklarından gelecek olan mevcut gelirlerin yüzde 20'sinin aktarılmasıyla sağlanacak" dedi.
2 YIL ÖDEMESİZ 150 BİN TL KREDİ İMKANI
Usta, fonun büyüklüğüne ilişkin, "Projeyle birlikte gelen ihtiyaca göre aslında o yüzde 20'sinin aktarılmasıyla birlikte en az 4,5-5 milyar TL'lik bir kaynağın aktarılabileceğini söyleyebiliriz. Gençlerimiz dijital olarak başvurularını yapacaklar. Şartları tutan gençlere 150 bin TL bir kredi verilecek. Hiçbir faizi olmaksızın, 2 yıl ödemesiz ve 4 yıl ödeme şartıyla kredi verilecek" şeklinde açıklamada bulundu.
4 PİLOT İLDE BAŞLAYACAK
Uygulamanın ilk olarak Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya'da başlayacağını ifade eden Usta, "Gerekli görülürse 11 ilimizin bazı ilçeleri de dahil edilebilecek. Yaş sınırlamasıyla ilgili soru sordunuz. Yine ilin ve bölgenin özelliğine göre, oradaki gençlerin durumlarına göre bu yaş sınırlarını proje kapsamında değerlendirilecek. Hedefimiz açıkçası bir an önce 81 ildeki gençlerimizin hepsine ulaşmak" dedi.