Son haftalarda ülkenin doğusunda yoğunlaşan savaşı bitirmek için diplomasi girişimleri de devam ediyor.

29 Şubat'a Kadar Başvurun, 6.000 TL Nakit Kazanma Şansını Kaçırmayın! 29 Şubat'a Kadar Başvurun, 6.000 TL Nakit Kazanma Şansını Kaçırmayın!

Bu alandan en çok çaba sarf eden ülkelerin başında gelen Türkiye'nin çabalarına dikkat çeken Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ankara'nın bu süreçte iyi bir iş çıkardığını söyledi.

Alman Frankfurter Allgemeine gazetesine konuşan Borrell Türkiye'nin Ukrayna ve Rusya ile iyi ilişkileri olduğunu belirtti ve ideal arabulucuların Türkiye veya Birleşmiş Milletler (BM) olduğunun altını çizdi.

Borrell, 'Türkiye oldukça iyi bir iş çıkarıyor. ancak arabuluculuk konusunda elbette en iyisi BM'nin devreye girmesidir' dedi.

Türkiye'nin diplomatik girişimleri sonrası Rusya ve Ukrayna heyetleri, 29 Mart'ta İstanbul'da yüz yüze görüşmüş sonrasında Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun arabuluculuğunda 10 Mart’ta bir araya gelmişti.

'Savaşlar müzakere ile sonlanır' diyen Borrell sözlerine şöyle devam etti;

'Ancak müzakere masasına güçlü bir konumdan gelmelisiniz. Şimdi burada söz konusu olan da Ukraynalıları bu konuma getirmek.'

PUTİN'İN ŞARTLARI NELER?

Batı basınının Kremlin kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre, Moskova'nın ülkedeki savaşın sona ermesi için 6 şartı bulunuyor.

Rusya, Ukrayna'nın NATO'ya girmemesi ve tarafsızlığını koruması gerektiğini belirtiyor. 2014'te işgal edilen Kırım'ın Rusya'nın bir parçası olarak tanınmasını talep eden Moskova, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerine de bağımsızlık verilmesini istiyor.

Ukrayna'nın Rusya'ya tehdit oluşturan silahlardan arındırılması gerektiğini belirten Moskova, Rusçanın Ukrayna'da ikinci dil olarak tanınmasını istiyor.

Rusya'nın Rusçanın kullanımını yasaklayan kanunların kaldırılmasını da talep ettiği belirtiliyor.

ZELENSKİ: TÜM KÖPRÜLER ATILMADI

Rusya ile tüm diplomatik köprülerin atılmadığının altını çizen Zelenski ise barış görüşmelerinin başarılı olması için Rusya'nın önce 23 Şubat'taki işgalinden önce elinde tuttuğu topraklara geri dönmesi gerektiğini vurguluyor.

Geri çekilmeleri gerekiyor. Bu durumda her şeyi normal bir şekilde tartışmaya başlayabiliriz' diyen Ukrayna lideri Rusya'ya toprak vermenin söz konusu olmadığını da altını çiziyor.

Kaynak: Hürriyet