Para ve emtia piyasaları ABD’den gelen gelişmelerle yön bulmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyona yönelik açıklamaları ons altın fiyatını yükseltti.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Powell konuşmasında, "Fed enflasyonu soğutmak için daha fazla agresif faiz artışı gerekiyorsa bunu yapacaktır" dedi. Ayrıca Powell, düşük enflasyon çağında para politikası çerçevesini güncellediklerini ve enflasyon artışının pandemi ile ilişkili bozukluklara bağlı olarak geliştiğini açıkladı.

ONS ALTIN BUGÜN HAFİF GERİLİYOR

Powell’ın şahin açıklamaları sonrası ons altın fiyatı geçtiğimiz gün 1823 dolar seviyesine kadar yükseldi ve 1818 dolardan kapandı.

Güne 1820 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda 1817 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1814 dolar, en yüksek ise 1822 dolar seviyeleri görüldü.

Fed’in sıkı para politikasına yönelik açıklamaları son zamanlarda ons altın üzerinde baskı yaratmazken, analistler piyasanın faiz artışını şimdiden fiyatladığını ifade ediyor.

ALTIN YATIRIMCILARI ENFLASYON RAKAMLARINI BEKLİYOR

Öte yandan bugün para ve emtia piyasaları saat 16.30’da açıklanacak olan aralık ayı ABD enflasyon verisine odaklandı. ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasım ayında yıllık bazda yüzde 6.8 oranına çıkarak son 39 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

ABD’de tüketici fiyatlarının aralık ayında yıllık bazda yüzde 7 oranında yükselmesi bekleniyor. Beklentilerin üzerinde gelen bir enflasyon altın fiyatlarında yukarı yönlü seyri destekleyebilir. Kritik verinin açıklanmasıyla birlikte altında yön belli olacak.

GRAM ALTIN PRİMLİ SEYİRDE

Yurt içi piyasada ise gram altın fiyatı haftanın ilk işlem gününden bu yana düşük hacim ve primli seyirle hareket ediyor.

Geçtiğimiz güne 795 liradan başlayan gram altın, 805 liraya kadar yükseldi ve 800 lira seviyesinden kapandı.

Bugüne ise 800 liradan başlayan gram altın, şu dakikalarda 809 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 804 lira, en yüksek ise 809 lira seviyeleri görüldü