2022 birçok açıdan Türk dış politikasında bir doğrulanma yılı olarak kayda geçiyor. Kritik dönemeçlerde yaptığımız tespitlerin ve bunun üzerine inşa ettiğimiz politikaların doğruluğu giderek daha açık şekilde görülüyor. Büyükelçiler Konferansı'ndaki konuşmalarımızda son yıllarda dünyanın ve çevremizin bir gül bahçesi olmadığını anlatıyorduk. Buna karşın stratejimizin önce olumsuz yönelimleri durdurmak, bu şekilde ortaya çıkan fırsatları da değerlendirmek olduğunu söylemiştim. Bunu yaparken farklı güç unsurlarını birlikte kullanmak gerektiğinin altını çizmiştik.

Sayın Cumhurbaşkanımızın ve arkasındaki milli iradenin getirdiği güçlü liderliği önemini en öne koymuştuk. Türkiye'nin tek bir bölgesi olmadığını farklı havzalardan oluşan farklı dinatmiklere sahip kavşakta olduğumuzun bilincindeyiz. Çevrenizde farklı sınamaların menfaatlerin, ittifakların, mücadelelerin eş zamanlı yaşandığını Türk diplomasisinin de belirli millet tecrübesi olarak geliştirdiğini ve belirtiyorduk. 

Yenilikçiliği, geleneklerimizle çatışan değil, Türk diplomasisini geleceğe taşımasında anahar temel özellik olarak tanımlanmıştır. Kökü bizde olup da geliştirilmesi gereken temel yetenekler arasında arabuluculuk, dijitalleşme ve stratejik öngörünün altınız çizmiştik. 

ERMENİSTAN'A UYARI

Çatışma başladığında kahraman Azerbaycan ordusunun işgal altındaki topraklarını kurtarmasını destekledik. Ardından süratle bölgesel barış için çabalara yöneldik. Bu sayede bugün işgal atlındaki toprakları yerlerinden edilmiş kişileri ve her an patlayacak çatışmayı değil bölgesel barışı ve iş birliğini konuşuyoruz. Buradan Ermenistan'a da yeni provokasyonlara girmemesi konusunda tekrar uyarıyoruz.

AB'YE ÇAĞRI

Avrupa Birliği'nden somut adımlar atmasını bekliyoruz. Türkiye'nin nasıl vazgeçilmez bir ülke olduğunu oluşturduğumuz bir programla yeniden anlatacağız. Türkiye, Avrupa'dır ve Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı var. Avrupa güvenliğinin Türkiye'ye ihtiyacı var. 360 derece bakışla çevremizdeki her bölgede sürdürülebilir barış lisanıyla devam etmeyi diliyoruz.

Terörizmin kökünün kazınamamasının en önemli sebebi dış ülkelerin örgüte desteğidir. Türkiye, Ukrayna'da başlayan savaşın adil bir barışla sona erdirilmesini istiyor. Ukrayna'ya güçlü destekler verdik ve müzakereler için Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde devreye girdik. Tarafları Antalya ve İstanbul'da bir araya getirdik.

Bu savaş bir gün sona erecek fakat ortak çıkarlarımızı koruma çalışmalarımız sürecek. Avrupa güvenlik mimarisi yeniden kurmak için soğukkanlılıkla düşünmek gerekir. Türkiye bu konulara şimdiden hazırlık yapıyor.

Dostta düşman da bilsin ki can Azerbaycan içbir zaman yalnız değildir. Orta Doğu'da değişen dinamikler dolayısıyla iş birliği odaklı yeni dostluklar kuruyoruz.

Amerika 2024 asgari ücret ne kadar? Amerika 2024 asgari ücret ne kadar?

GAZZE'DE ATEŞKES SAĞLANDI

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya girme girişimi asla kabul edilemez. İsrail'i şiddetle kınıyor, dün gece ilan edilen ateşkesin kalıcı olmasını istiyoruz.

EGE'DEKİ GELİŞMELER

Doğu Akdeniz politikamızı uluslararası hukuka, hakkaniyet ilkesine uygun şekilde taviz vermeden sürdürüyoruz. Ege'de ise birbirinden bağlantılı sorunların bütüncül şekilde ele alınmasını kapsamlı, kalıcı ve uluslararası hukuka uygun olarak çözülmesini istiyoruz. Ancak Yunanistan sorunları çözecek iradeyi oluşturamuyor. Huylu huyundan vazgeçmiyor. Uluslararası anlaşmalara göre gayri askeri statüsü bulunan kıyılarımızda bırakın Adalar'ın silahlandırıldığını başta BM olmak üzere muhattaplarımıza anlattık, izah ettik. Ülkemizin güvenliği bakımında kritik önemi bu konunun üzerine gitmeyi devam edeceğiz.

SURİYE'NİN KUZEYİNE OLASI HAREKAT

Suriye krizinin bu ülkenin toprak bütünlüğü ve temelindeki bir siyasi süreçle sona erdirilmesi için Astana süreci dahil tüm çabalara öncülük ediyoruz. Suriye'nin kuzeyinde kahramanca Suriye Milli Ordusu ile ortaklaşa düzenlediği harekatlar sivillerin güvenliğini temin ederek BM standartlarında güvenli geri dönüşlerin önünü açtı. Ancak PKK/YPG/ PYD terör örgütü ve uzantılarının bu istikrar ortamını bozmak ve ayrılıkçı gündemini ilerletmek için ülkemizin ve Suriyelilere yönelik saldırıları sürüyor. Milyonlarca Suriyelinin güvenliğine katkı sağlayan ülkemizin bu saldırılar karşısında hareketsiz kalması beklenemez. 

"IRAK, PKK'NIN TERÖR ÖRGÜTÜ OLDUĞUNU AÇIKLAMALI"

Komşumuz Irak'ta yaşanan gelişemeleri de yakından takip ediyoruz. İstikrarlı, huzurlu ve toprağının her bir karışında tam anlamıyla egemen bir Irak görmek istiyoruz. PKK'nın bu ülkedeki mevucdiyeti de Irak'la ilişkilerimizin önemli bir boyutu. Irak'tan öncelikle malumun ilanı yani PKK'nın terör örgütü olduğunu açıklamasını ve bu örgüte karşı somut adımlar atmasını bekliyoruz. Bu beklentimiz gerçekleşene kadar ulusal güvenliğimizin zorunlu kıldığı tercihleri almayı sürdüreceğiz.

Kaynak: Milliyet