Tehdit listesi

Prof. Dr. Köni, Fransa ve Almanya öncülüğünde Avrupa Savunma Ordusu'nun kurulmasına yönelik sürece Türkiye'nin dahil olup olamayacağına yönelik sorumuza da şu yanıtı verdi: "Yunanistan'ın girişimleri Türkiye'nin de tehditler listesine alınması yönünde. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Avrupa'yı tehdit eden ülkeler konumuna sokularak, Avrupa Ordusu'nun tehditler listesine alınması için Yunanistan'n yoğun gayretleirni görüyoruz. Biden yönetiminin, önümüzdeki yıl yapılacak senato seçimlerine yönelik gerginlik stratejisini körüklüyor.

ABD ise NATO'yu konsolide ederek, Avrupa ve Avrasya’daki varlığını sürdürme derdinde. ABD için NATO’nun varlığı, hem küresel gücünü sürdürme, hem Avrupa’yı kanatları altında tutma, hem de silah satışındaki büyük pazar payını sürdürme açısından hayati önemde. Krizi Biden kaşıyor. Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası en büyük faturayı Almanya ödüyor. Korku iklimi üzerinden 100 milyar Euro’luk silah alımı yapacak bu ülkenin kaynakları bir anlamda ABD'ye akıtılacak."

ABD kriz çıkarıyor

Amerika'nın Ortadoğu'dan sonra Hazar Denizi alanındaki, Azerbaycan, İran, Kazakistan, Rusya, Türkmenistan ve Güney Çin denizindeki enerji üretim alanlarına gözünü diktiğini savunan Prof. Dr. Köni sözlerini şöyle sürdürdü: "Amerika Çin’in petrol ve enerji alım alanlarını kısıtlamak için Libya ve Sudan’ı ya kaosa sürükledi ya da insancıl adı altında müdahalelere maruz bıraktı. İran yoğun Amerikan ekonomik ambargoları altında Çin’in enerji gereksinimlerini sağlamaya devam edince, ABD petrol ve gazı Çin'e ulaştıran Myanmar'ı karıştırmaya başladı. ABD, üretimde öne geçmek için Asya'da krizler çıkartma peşinde."

Kaynak: Milliyet