Yeni yılın ilk günlerinde ABD'yi kar fırtınası vurdu, sayıları bugün itibariyle 10 bini aşması beklenen uçuş iptalleri havalimanlarında kaosa yol açtı. Başkan Joe Biden'ın uçağı Air Force One da tipiye yakalandı.

Noel ve yeni yıl tatilinin ardından yılın ilk iş gününe kar yağışıyla başlayan ABD'nin doğu kıyısı eyaletleri beyaz örtüye büründü, havalanamayan uçakların sayısı yalnızca Pazartesi günü 4 bin 900'e ulaştı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, aralarında başkent Washington DC'nin de bulunduğu doğu kıyısı eyaletlerinde 3 bini aşkın iç hat ve yaklaşık 4 bin 800 uluslararası uçuşun iptal edildiğini bildiriyor.

Havalimanlarındaki kaos Salı gününe de sıçradı, şimdiden 4 bin uçağın havalanmayacağı açıklandı. Rötarlı kalkan uçakların sayısı ise, rekor kırdı. 6 bini iç hat olmak üzere 13 bin uçuş rötar yaptı.

Washington’daki üç ayrı havalimanında uçuşların yarıdan fazlası ertelendi ya da iptal edildi. New York çevresindeki üç büyük havaalanında da uçuşların dörtte biri iptal edildi.

TATİL KABUSA DÖNDÜ 

AP, Noel tatilinden evlerine veya işlerine dönmeye çalışanların havalimanlarında kaldığını aktarıyor. Agence France-Presse (AFP) haber ajansı ise, tatilcilerin bir kabus yaşadığını belirtiyor.

Kyle Hughes adlı yolcu, Twitter hesabından "Hey @SouthwestAir, lütfen DCA'dan (Washington Havaalanı) her bir uçuşu iptal etmeyi durdurabilir misiniz? Eve gitmem gerekiyor" mesajını paylaştı.

Kar fırtınası özellikle Washington DC ile komşu eyaletler Maryland ve Virginia'yı etkiliyor. Meteorolojistler söz konusu bölgenin son iki yılın en büyük kar yağışına sahne olduğunu kaydediyor.

Amerika'nın Sesi, kar yağışının hafta sonu güney eyaletlerinden Alabama, Kentucky ve Tennessee’de başladığını bildiriyor. Georgia, Kentucky, Kuzey Carolina ve Batı Virginia eyaletlerinde de Pazartesi sabahı etkisini gösterdi.

BIDEN YARIM SAAT BEKLEDİ 

Tatilini memleketi Delaware'de geçiren ABD Başkanı Joe Biden'ın başkent Washington DC'ye dönüş yolculuğu tipi altındaydı. Air Force One, Andrews Hava Üssü'ne 20 santimetreyi aşan kar altında iniş yaptı.

ABD lideri, inişten sonra aracına geçmeden başkanlık uçağının içinde yarım saat beklemek zorunda kaldı. Beyaz Saray'ın sosyal medyada yayınladığı videoda, temizlenmesine rağmen uçağın merdivenlerinin hemen kar tuttuğu görüldü.

Merdivenlerden dikkatli bir şekilde inen Biden'ın çok şiddetli esen fırtınayla da mücadele ettiği göze çarptı. Uluslararası haber ajansları, Air Force One'dan çok sayıda fotoğrafı dünyaya servis etti.

Birçok eyalette federal binalar kapalı. Devrilen ağaçların caddeleri kapattığı başkent Washington DC'de ABD Senatosu'ndaki oylamalar ertelendi, çok sayıda koronavirüs test ve aşı merkezi de hizmet dışı kaldı.

Meteoroloji yetkilileri, Washington'daki kar kalınlığının bugün sonunda 30 santimetreyi geçeceğini tahmin ediyor. Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, "Bu yoğun bir kar yağışı. Zorunlu değilseniz evlerinizde kalın" ifadesini kullandı.

Bölgedeki birçok okul kar yağışı nedeniyle kapatıldı ya da uzaktan eğitime geçme kararı aldı. Washington’daki devlet okullarının ise Perşembe gününe kadar kapatıldığı bildirildi.