Teknolojinin gelişmesi ile birlikte dijital baskı modellerinde de çeşitlilik artmaya başladı. Son dönemin popüler baskı modeli ise Lightbox baskı oldu. Özellikle reklam alanları ve sanatsal faaliyetlerin yürütüldüğü alanlarda yaygın olarak kullanılıyor. Günlük kullanımda da ürün yelpazesinin geniş olması lightbox baskının tercih edilmesinde etkili bir faktör olarak değerlendiriliyor. Müze, fuar, sergi salonları, etkinlik alanları başta olmak üzere sinema, ofis, otel lobileri ve vitrinlerde lightbox baskı ürünü materyallere yer veriliyor. Son yıllarda evlerde de kullanılmaya başlandığı görülüyor. Lightbox baskının temeli basit bir düzeneğe dayanıyor. Kumaş baskıdan oluşan görsellerin led ışıklar üzerine yerleştirilmesine lightbox baskı adı veriliyor. Led aydınlatmaların sağladığı ışık sayesinde görsellik öne çıkıyor.

Duvar kağıdı baskılarında görsel kalitesinin önemi

Dekoratif açıdan görsel zenginlik sunan duvar kağıdı baskı modelleri ev ve ofis alanlarında tercih ediliyor. Duvar kağıdı baskının uzun ömürlü olması, su geçirmediği için nem tutmaması, koku yapmaması ve izolasyona ihtiyaç duyulmaması kullanım alanını genişletiyor. Duvar ölçülerine göre özel olarak hazırlanıyor. Duvar kağıdı baskıda kullanılan görselin kaliteli olması için piksel sayısı önem taşıyor. Genellikle canlı renklerin yer aldığı görsellerin tercih edilmesi tavsiye ediliyor.

Lightbox Baskı Çeşitleri

Ultraviyole (uv) ışığı insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca, Güneş’ten gelen uv ışık türü malzemelerin çabuk yıpranmasına da neden olur. Bu yüzden dijital baskı alanında uv baskı modeli kullanılmaktadır.

Esra Erol Elmas Delikkaya kimdir? Elmas Delikkaya bulundu mu? Esra Erol Elmas Delikkaya kimdir? Elmas Delikkaya bulundu mu?

Lightbox baskı modelleri kullanım alanının genişlemesi nedeniyle farklı şekillerde hazırlanabiliyor. En yaygın lightbox baskı modeli ‘’Tek taraflı ledbox’’ olarak biliniyor. Tek bir panel üzerine yerleştirilen baskı modeli led ışıklarla aydınlatılıyor. Özellikle iç ve dış mekan tasarımları için tercih ediliyor. Reklam panolarında da tek taraflı lightbox baskı kullanılıyor. Hem maliyeti düşük oluyor hem de görsel açıdan daha çarpıcı bir etki bırakıyor.

Çift taraflı Ledbox ise görsel bütünlüğü iki cepheden de sunmayı başarıyor. Lightbox baskıda kullanılan görsel iki açıdan da görülebiliyor. Özellikle camekanlı bölümlerde sergilenmesi halinde ışık oyunu ve görsel zenginlik açısından tatmin edici oluyor. Tek taraflı ledbox ile benzer özellikler taşıyor.

Ayaklı lightbox baskı ise genellikle tanıtım alanlarında tercih ediliyor. Çift taraflı baskı işleminin uygulandığı panelle ayaklar ekleniyor. Müze girişlerinde, işletme tabelalarında ve evlerde yaygın olarak kullanıldığı görülüyor. Lightbox baskının yer aldığı panellerin çerçevesinde farklı renkler kullanılarak kontrast oluşturuluyor.

Küp Lightbox baskı modeli ise son dönemlerde ortaya çıkan yeni bir uygulama olarak değerlendirilebilir. Küp şeklinde hazırlanan panelin üzerindeki alanlara lightbox baskı uygulanıyor. Küpün yüzey bölümlerinde farklı bir kumaş baskısı uygulanabiliyor. Sanat sergilerinde, fuar alanlarında, otel lobilerinde kullanıma uygun şekilde hazırlanıyor.

Özel hazırlanan Lightbox baskı modelleri ise genellikle sanatçılar tarafından tercih ediliyor. Kare, dikdörtgen ve küp gibi klasik şekillerin dışında özgün modeller öne çıkıyor. Kullanım alanına ve sanatçının tercihine göre hazırlanan paneller üzerine lightbox baskı uygulanıyor.