Birçok kişi tarafından bilenen dhbt deneme testlerini çok fazla kişi tercih etmektedir. Dhbt sınavı çok kişinin önünü açar ve yaş kısıtlaması olmadığı gibi herkes tarafından girilen denemedir.

DHBT Sınavına Kimler Girer?

Dhbt yani din hizmetleri alan bilgisi testi denir. ÖSYM tarafında bu ismi alan bir sınav türüdür. Daha önce "yeterlilik" ismiyle bilinen ve daha sonra yerine Dhbt konulmuştur. Din hizmetlerinde görev almak isteyenler için kurulu bir sınavdır. Lisans ortaöğretim ve önlisans düzeyinde mezun alır. Dhbt 1 ve dhbt 2 şekilde ayrılmaktadır. Her iki oturumda da konular farklı biçimde ayrılmıştır. Bu sayede öğrencileri zorlamaz açık ve net bir şekilde konuları gözler önüne seriyor. Seri Kitap Al sitesini ziyaret ederek konu anlatımlı kitapları inceleyebilirsiniz.

Dhbt Kimler Tercih Eder  ve Sınav Bilgileri Nelerdir?

KPSS sınavında başarılı olanlar dhbt'ye girilebilir. İmam hatip lisesi mezunları açıktan imam hatip lisesi mezunu olan öğrencilerde girebilmektedir. Kur'an kursu öğreticisi müezzin-kayyım girebilir. Fakat bunlarda geçebileceği birçok aşama bulunur. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmeni, ilahiyat mezunu olan din hizmetleri alan bilgisi testine girebilmektedir.

Sınav bilgileri ve sonuçları için seviyelere göre ayrı değerlendirilir. Puan ise 100 üzerinden değerlendirilmesi yapılır. Her sınavda olduğu gibi din hizmetleri alan bilgisi testide ‘de 4 yanlış 1 doğruyu götürür. Baraj için ise en az 60 puan alması gerekir. Sınava başlamadan evvel sınav giriş belgesi görevliye teslim edilmiş olmalıdır.  Sınava giren her kişi ona ona çıkan salonda bulunmalı, sınav esnasında konuşmamalı, kopyadan uzak durulmalı, sınavda eşya alınıp verilmemelidir.  S

Sınav zamanında sınavı manipüle etmeye çalışılmamalı, uyarılar dikkate alınmalı, soru sormak yasak olduğu bilinmeli, cevapları cevap kâğıdı dışında başka yere yazılmamalıdır.  Sınav başlamadan soruları okumamalı ve bakılmamalı, cevap kâğıdında kodlanması gereken alanlar doğru kodlanması gerek, sınav adaylarını rahatsız edilmemelidir.

Dhbt Sınavı Kurallar

Sınav süresi sonrası gelen adaylar alınmıyor. Bu yüzden sınav başlamadan en az 40 veya 30 dakika önce bulunması gereken binanın önünde olmalılar. Sınav bitişine az kala toparlanmalı ve süre bitince soru okumak ve cevaplamak yasaktır. Din hizmetleri alan bilgisi testi 2 senede bir yapılır. Konuları verildikten sonra belirli kaynaklar (DDY yayınları, tahayyül yayınları fulleten deneme seti... vb) verilir. Okunması gereken kitaplar adaylara örnek olarak söylenir.

Dhbt Sınavına Nasıl Çalışılabilir?

Sınav öncesi çıkmış sorulara bakılması gerekmektedir. Çıkmış soruları çözmek ve gözden geçirmek sınav zamanında çıkabilecek soru tarzlarına daha çok bilmeyi kolaylaştırır. Bu sayede birçok öğrenciye yol göstermeyi sağlar. Din hizmetleri alan bilgisi testine girecek adaylar günlük çözülebilecekleri kadar soru çözmelidir. Dhbt deneme yapılırken yapılan yanlışlara daha çok bakmalı ve daha çok gözden geçirilmelidir. Dhbt deneme sonrası yapılan analizlerde konu eksiklerine de bakılmalı her denemede yapılan farka dikkat edilmelidir. Seri Kitap Al sitesinden tüm denemeleri satın alabilirsiniz.