İHTİYAÇ LİSTESİ

Esra Erol Elmas Delikkaya kimdir? Elmas Delikkaya bulundu mu? Esra Erol Elmas Delikkaya kimdir? Elmas Delikkaya bulundu mu?

Öncelikle okul alışverişine başlamadan önce mutlaka bir ihtiyaç listesi oluşturulmalı. Bu listedeki ürünler önceliklendirilerek satın alma sırası düzenlenebilir. Örneğin en gerekli ihtiyaçlar ihtiyaç listesinin başında yer alabilir. Eğer gidilecek okul ihtiyaç listesi yayınladıysa bu liste düzenlenirken oradan da yardım alınabilir.

Okula dönüş için bütçe planı oluşturulabilir. Bütçeye bağlı kalınarak daha kontrollü bir alışveriş yapmak da mümkün.
Gelişim çağındaki öğrenciler daha hızlı büyürken okul kıyafetleri de daha hızlı değişim gerektiriyor. Yine de okul alışverişi yapmadan önce dolaptaki kıyafetlere göz gezdirilebilir. Böylece ihtiyaçlar daha net belirlenmiş olur. Çoğu veli alışveriş yaparken çocuğunun boy atacağını düşünerek büyük beden okul kıyafeti almayı tercih ediyor. Bu kriterler göz önünde bulundurularak okul kıyafet alışverişi yapmakta fayda var.

ZAMANA YAYILMALI

Okul alışverişi yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da bu alışverişi zamana yaymak. Okullar açılmadan alışverişi birkaç aya yayarak daha tasarruflu bir alışveriş yapabilir, böylece indirimlerden de yararlanabilirsiniz. İlk aşamada ihtiyaç olan ürünleri satın alırken gerisini de bütçenizin durumuna göre daha sonra alabilirsiniz. Bazı kırtasiye ürünleri yıllarca kullanılıyor. Kırtasiye alışverişine çıkmadan önce sahip olduğunuz, evde bulunan ürünlerinizi gözden geçirmenizde fayda var. Önceki eğitim yılından kalan kalem, defter, çanta, silgi, makas, su matarası, kalemlik gibi malzemeler göz önünde bulundurulmalı. Eğer bu ürünler hâlâ kullanılabilir durumdaysa alışveriş listenize eklemeyebilirsiniz. Böylece aynı ürünleri ikinci kez almamış olacaksınız.

FİYAT KARŞILAŞTIRMASI

Okul alışveriş listesini hazırladıktan sonra fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. Bu alanda satış yapan pek çok online alışveriş platformu bulunuyor. Bu platformlardan fiyat bilgisi edinerek karşılaştırma yapabilir, bütçeniz için en uygun fiyatlı ürünü bulabilirsiniz.

ETİKETLERE DİKKAT EDİN

Uzmanlar, velileri okul alışverişi yaparken taklit, sahte, sağlıksız kırtasiye ürünlerine dikkat etmeleri konusunda uyarıyor. Merdivenaltı, üreticisi ya da ithalatçısı belli olmayan ürünlerden uzak durulması gerektiği belirtilirken, velilerin alışverişte ürün etiketlerine bakması gerektiğinin altı çiziliyor. Özellikle boya kalemlerinde ‘CE’ işareti ve ‘EN71 standardına uygundur’ ibaresinin bulunması gerektiği söylenirken, sprey boyalar ve yapıştırıcıların su bazlı olması ve solvent içermediğinden emin olunması gerektiği vurgulanıyor.

‘STANDARTLARA DİKKAT’

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin, okul alışverişi yapacak velilere ambalajlı ürün kullanımı çağrısı yaptı. Alışveriş sırasında satın alınacak ürünün ambalajlı olmasına, üretici firmanın adı ve iletişim bilgilerinin yer alması gerektiğini belirten Şahin, “Bir ürünün ilgili standarda uygun olarak üretilip üretilmediği, dolayısıyla sağlığa zararlı maddeler içerip içermediği, ancak yetkin laboratuvar ortamlarında yapılan testlerle anlaşılabilir. Yapılan testler sonucunda ürünün standartlara uygun ise üzerinde taşıdığı işaret ve markalarla tescillenir. Dolayısıyla ürünün geçtiği testler ve sahip olduğu belgeler alıcı için kriter olmalıdır” dedi.

Üreticisi bilinmeyen ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Şahin, satın alınacak ürünün ambalajlı ve üzerinde etiketinin olması, etikette üretici firmanın adı ile iletişim bilgilerinin bulunması gerektiğini belirtti. Alışverişte CE işaretine dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Şahin, “Bu işaret, ürünün AB standartlarına uygun ollduğunu gösteren en önemli işarettir” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet