Başkanlığın akademik hakemli dergisi İletişim ve Diplomasi'nin Aralık 2021 sayısında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mahmut Fevzi Cengiz ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi Onur Şen’in "Ülke İmajı Bağlamında Türkiye'de ABD İmajı Üzerine Bir Analiz" başlıklı çalışmasına yer verildi. ABD'nin Türk toplumunda nasıl bir imaja sahip olduğunu ortaya koyan araştırma için basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle 514 katılımcı belirlendi. Anket kapsamında, "ABD, katılımcılarda nasıl bir imaja sahiptir? Katılımcılar ABD'yi Türkiye'ye bir tehdit olarak görmekte midir? Katılımcıların ABD yapımı dizi ve filmleri izleme düzeyi nedir? ABD yapımı dizi ve filmleri izleyen katılımcıların ABD'ye ilişkin imajları olumlu yönde değişmekte midir?" sorularına yanıt arandı.

FİLM VE DİZİ ETKİSİ

Katılımcıların yüzde 48.8'i bazen, yüzde 19.6'sı ise düzenli olarak Amerikan dizi ve filmlerini izlediğini belirtti. Amerikan yapımı dizi ve filmleri izleyenlerin "Amerikalı bir komşuyla yaşama, Amerikalı biriyle çalışma ve ABD'yi ziyaret etme" konusunda izlemeyenlere oranla daha istekli olduklarının görüldüğü kaydedilirken, "Bu durum söz konusu yapımların katılımcıların Amerikalılara ve ABD’ye ilişkin ülke imajını olumlu yönde etkilediğini göstermektedir" tespitinde bulunuldu.

İKİNCİ SIRADA İSRAİL

Araştırmada katılımcıların Türkiye'ye yönelik diğer ülkelere atfettiği tehdit algıları da sorgulandı. Katılımcıların yüzde 50.4'ü Türkiye’ye karşı en büyük tehdidin ABD'den geldiğini beyan etti. Bu durum, "Araştırma sonucu elde edilen bulgulara göre katılımcıların yaklaşık yarısı ABD'yi Türkiye’ye karşı temel bir tehdit olarak algılamaktadır. Bu sonuçlar, ülke imajı sınıflandırmaları çerçevesinde ele alındığında, ABD'nin katılımcılar açısından negatif bir ülke imajı oluşturduğu görülmektedir" şeklinde değerlendirildi. Türkiye'ye yönelik tehdit algısında ikinci sırada yüzde 20.6'lık oranla İsrail, üçüncü sırada yüzde 8.9'luk oranla Rusya, dördüncü sırada yüzde 8.8'lik oranla Suriye ve beşinci sırada yüzde 5.8'lik oranla Çin yer aldı. Yunanistan ise yüzde 2.3'lük oranla ancak altıncı sırada yer aldı.

Kaynak: Milliyet