Kooperatifler bir ülkenin yerel ekonomisinin kalkınabilmesi için oldukça gerekli yapı taşlarından biridir. Türkiye genelinde çağdaş kooperatifçilik çok eski bir döneme dayanmaktadır. Dönem şartlarına bağlı olarak devletin desteği tarım alanındaki kooperatiflere olmuştur. Günümüzde ise tüketim, sağlık, ekonomi alanlarında da bu destekler sürdürülmektedir. Aynı zamanda yakın zamanda resmi gazetede kooperatifçilik eğitimi konusunda da bir açıklama yapılmıştır.

Belirlenen kurumlar tarafınca kooperatifçiler için bir eğitim sürecine geçilecektir. Eğitim şekli direkt olarak online platform üzerinden gerçekleşecektir. Henüz eğitim ücreti hakkında bilgilendirme yapılmamıştır. Ancak katılım sağlamak isteyenler için sistem üzerinden ön başvuru süreci açılmıştır. Eğer kooperatifçilik eğitimine katılmak isterseniz, ön başvuru formunu doldurabilirsiniz. Böylece eğitimlere başlanmadan önce tüm başvuru yapanlara geri dönüş sağlanacaktır.

Kooperatifçilik Eğitimi Şartlarına Tabi Kooperatifler Hangileri?

Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafınca kooperatifçilik eğitimine bazı kooperatifler katılım gösterebilmektedir. Bu doğrultuda eğitime başvuruda bulunabilmeniz için belli başlı nitelikler aranmaktadır. Öncelikli olarak esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet, tarım satış, tarım kredi ve pancar ekicileri kooperatifleri katılım sağlayabilmektedir. Bununla birlikte 1000 veya daha çok ortağı bulunan kooperatifler de katılım gösterebilirler.

Ortak sayısı 50 veya daha fazla olan taşıma sektöründeki kooperatifler için de başvuru olanağı sunulmaktadır. Aynı zamanda inşaat ruhsatı alınmış ve ortak sayısı 50’den olan yapı, turizm geliştirme ve gayrimenkul işletme alanlarında faaliyet gösteren kooperatifler de katılabilmektedir.

Uzaktan Kooperatifçilik Eğitimi İçeriği

Son dönemlerde hayatımızı saran salgından kaynaklı olarak kooperatifçilik uzaktan eğitimi şeklinde gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda eğitimlere katılım gösterecek olan kooperatifçiler Türkiye’nin her bölgesinden rahatlıkla derslere erişim sağlayabilirler. Kooperatifçilik eğitimi içeriği bu kapsamda fazlasıyla merak edilmektedir. Birçok katılımcının yer alabileceği bu eğitim süreci toplamda 40 ders saatini içermektedir. 30 ders saati temel konular, 10 ders saati destekleyici konulara ayrılmaktadır.

Her ders için 50 dakikalık bir anlatım süresi belirlenmiştir. Ayrıca eğitim için belirlenen şartlar arasında katılımcıların tüm derslerdeki etkileşimlerinin minimum 4/5 oranında olması gerekmektedir.

Online Kooperatifçilik Eğitimi Temel Konular

İnternet üzerinden katılım gerçekleştirilecek olan kooperatifçilik eğitimi için belirlenen ders içeriklerinden biri de temel konulardır. Temel konular 30 ders saati kapsamında katılımcılara en verimli ve açıklayıcı şekilde aktarılacaktır. Bu hedef doğrultusunda temel konular da kendi içerisinde kategoriye ayrılmaktadır. Ancak genel anlamda temel konular süresince katılımcıların hepsi bir kooperatif oluşumun niteliklerini ve genel kapsamını anlayabilecekler.

Aşağıda temel konular içeriğinde yer alan ders içeriklerinden bazılarını sizlere maddeler halinde belirttik. Belirttiklerimiz dışında da temel konular kapsamına dahil olan içerikler bulunmaktadır.

  • Kooperatifçilik kavramı ve önemi
  • Kooperatiflerde belge düzenleme ve vergilendirme
  • Kooperatiflerde muhasebe
  • Kooperatiflerde kurumsal yönetim
  • Kooperatiflerin kuruluş ve anasözleşme değişiklik işlemleri
  • Kooperatiflerde ortaklık sıfatının kazanılması ve kaybedilmesi
  • Kooperatif yönetim kurulu – denetim kurulu
  • Kooperatiflerde dağılma ve tasfiye
Editör: TE Bilisim