Majör ve minör akorlar müzikteki iki temel akordur. Bir majör akor, bir majör üçlüden ve ardından bir minör üçlüden oluşur. Küçük bir akor, küçük bir üçlüden ve ardından büyük bir üçüncüden oluşur. Klavyedeki diğer tüm notaları atlayarak bu akorları kolayca oluşturabilirsiniz.

Akor bilginizi geliştirmek ve uygulamalı olarak çalışabilmek adına, akorlar.com adresinde arşivlenen yüzlerce parçadan oluşan akor arşivine bakabilirsiniz.

Akorlar.com sitesinden mutlaka gözatmanız gereken sizler için önerebileceğimiz sanatçılar var ;

Majör – Minör Tonaliteye Geri Dön

Majör ve minör akorları ve bunların melodilerde nasıl kullanıldığını anlamak için tuşlar hakkında biraz bilgi sahibi olmakta fayda var. Müzik 12 majör ve 12 minör tuş olarak düzenlenmiştir. Her majör anahtarın 'ilgili' olduğu bir minör anahtarı vardır. Aynı notalardan oluştuğu için ilişkilidirler. Örneğin, C majör anahtarı, A minör anahtarı ile ilgilidir.

Yapı Akorları

Üç notalı bir akora triad denir. AC majör akorunun C, E, G konumunda çalınması gerekmez. Bu notalar mevcut olduğu sürece, sıra veya sayı notaları ne olursa olsun, C, E, G olduğu sürece akor hala C majördür.

Majör ve Minör Akorları Tanımlama

Majör ve minör akorları tanımlamanın üç yolu vardır.

  • Akorun sesinden tonaliteyi tanıma
  • Akorda kullanılan aralıklardan tonaliteyi tanıma
  • Müzikteki akor sembollerinden tonaliteyi tanıma

Akorun sesinden tonaliteyi tanıma

Bu çok sezgisel bir yaklaşımdır. Majör akor genellikle daha parlak ve minör akor daha koyu olarak tanımlanır. Sizlerle paylaşmak için en sevdiğim besteci ve parçalardan birini seçtim. Büyük ve küçük yan yana koyma gücünü örneklendirir. Bu örnekte ayrıca piyano akor ilerlemelerinde majör ve minör tanıma alıştırması yapabilirsiniz. Schubert, müziğine acıklı bir duygu, gerilim ve hikaye anlatımı getirmek için sıklıkla majörden minöre ve tekrar majöre geçme tekniğini kullanır.

Akorda kullanılan aralıklardan tonaliteyi tanıma

Bu yöntem teoriye dayanır ve bir akorun notaları arasındaki yarım tonları sayarak, majör mü yoksa minör mü olduğunu anlayabilirsiniz. Birçok kişi bunu kulaklarını kontrol etmenin bir yolu olarak kullanır ve tonaliteyi doğru tespit eder.

Do Majör

C'den başlayarak, 4 yarım ton adımı hareket ettirin ve E'ye ineceksiniz. Bu, büyük bir akora baktığınızı gösterir, çünkü majör 3'üncü 4 yarım tondur. (Yarı tonlu adım piyanoda yapabileceğiniz en küçük adımdır, bu durumda C#, D, D#, E, E'ye ulaşmak için atacağınız 4 yarı ton adımdır). Son nota G, E'den başlayarak 3 yarım ton adım ilerleyin ve G'ye inin.

Do Minör

C'den başlayarak 3 yarım ton adım ilerleyin ve E düzlüğüne ineceksiniz. Bu, minör bir akora baktığınızı gösterir, çünkü minör 3'üncü, 3 yarım tondur. Son nota G'dir, E bemolden başlayarak 4 yarım ton adım ilerleyin ve G'ye inin. Bunu, çaldığınız herhangi bir akorun kök konumunda olması koşuluyla tonalitesini bulmak için kullanabilirsiniz.

Müzikteki akor sembollerinden tonaliteyi tanıma

Bu yöntem, bir ana sayfaya veya pop müzikte yazıldığı için akor notasyonunu anlamaya dayanır. Bunlar, zamanla geliştirebileceğiniz temel bilgilerdir.

  • Harf adı size akorun ana notasını veya başlangıç ​​notasını verir.
  • Küçük harf 'm' size akorun küçük olduğunu söyler
  • Akor majör ise, akorun başlangıç ​​notası olarak görünecektir, örneğin, D majördür.

Majör ve minör akorlar arasındaki fark

Majör ve minör akorlar arasındaki teorik fark nedir? Buna biraz değindik.

  • Bir majör akor, bir majör üçlünün (4 yarım tonlu adım) ve ardından bir minör üçlünün (3 yarım tonlu adım) birleşimidir.
  • Minör bir akor, bir minör üçlünün (3 yarım ton adım) ve ardından büyük bir üçüncünün (4 yarım ton adım) birleşimidir.

Gerçekten bundan daha karmaşık değil. Burada ayrıca majör ve minör akorların birbirinin tersi olduğunu da görebilirsiniz – farkı hatırlamanın çok basit bir yolu!