Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; yurt genelinin çok bulutlu; Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısı ile Giresun çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, Kıyı Ege ile Batı Akdeniz kıyılarında yer yer gök gürültülü sağanak, Akdeniz'in Toroslar Mevkiinin yüksekleri, Doğu Anadolu'nun kuzeybatısı ile gece saatlerinden itibaren Trakya'da karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Yağışların Akdeniz, Güney Ege ile Marmara'nın kuzey ve batısında kuvvetli, Muğla çevreleri ile Antalya'nın doğusunda yer yer şiddetli olacağı tahmin ediliyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzey ve doğusunda buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer sis ve pus olayı bekleniyor.

Yurt genelinde sıcaklıklar; kuzeybatı kesimlerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı, kuzey, iç ve doğu kesimlerde mevsim normalleri üzerinde diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgar; genellikle güney ve güneydoğu, kuzeybatı kesimlerde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli (40-60 km/sa), Marmara, Güney Ege kıyıları ile Batı Akdeniz kıyılarında kuvvetli ve yer yer fırtına (50-80 km/sa) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Çok bulutlu, yağmur ve sağanak yağışlı 12

İstanbul: Çok bulutlu; yağmur ve sağanak yağışlı geçmesi bekleniyor. Yağışların akşam saatlerinden sonra yerel olarak kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. 11

İzmir: Çok bulutlu, sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların batı ilçelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. 13

Adana: Çok bulutlu, yerel olarak kuvvetli olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 14

Antalya: Çok bulutlu, sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yerel olarak kuvvetli; doğu çevrelerinde yer yer şiddetli olması bekleniyor. 13

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı 16

Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu 16

Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, ilk saatlerde hafif kar yağışlı 2

Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinde yağmurlu 10

İSTANBUL'A KAR GELİYOR

Meteoroloji hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte yarın itibariyle İstanbul'da sağanak yağış yerini kara bırakacak. İstanbul'da bugün sağanak yağış beklenirken yarın ve perşembe günü kar yağışının görülmesi bekleniyor.

SICAKLIK SIFIRIN ALTINA DÜŞECEK

İstanbul’da en düşük sıcaklık çarşamba günü 3, perşembe günü 1 ve cuma günü -2 derece olacak.

METEOROLOJİDEN ÇIĞ, BUZLANMA VE DON UYARISI

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu olacağı belirtilerek, “Buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer sis ve pus hadisesinin görüleceği tahmin ediliyor. Bölge genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın genellikle doğulu ve güneyli yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor. İl merkezleri için günün en yüksek sıcaklıkları; Van’da 3, Bitlis’te 1, Muş ve Hakkari’de 0 derece olması beklenmektedir. Sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte pus ve yer yer sis hadisesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar, vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. Eğimi dik yamaçlarda çığ riski bulunduğundan ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir” denildi.

ADANA'DA SAĞANAK YAĞIŞ HAYATI ETKİLEDİ

Adana’da iki gündür etkili olan sağanak yağış nedeniyle bazı sokak ve evlerde su baskınları yaşandı. İçme suyu borusunun patlaması sonucu yolda oluşan ve içi yağmur suyu ile dolan çukura düşen bir minibüs ise hasar gördü.

Kent genelin iki gündür devam eden sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Bazı sokaklardaki rögarların tıkanması nedeniyle su baskınları yaşandı. Sokaklarda ve evlerde meydana gelen su baskınlarına Adana Büyükşehir Belediyesi ASKİ ve itfaiye ekipleri müdahale etti. ASKİ ekipleri, tıkanan rögarları açarken, itfaiye ekipleri ise dalgıç motorlarıyla su tahliyesinde bulundu. Sağanak yağış nedeniyle teyakkuzda bulunan polis ekipleri de evleri su basan vatandaşların yardımına koştu.

Sağanak yağış etkisini azaltmasına rağmen çarşamba gününe kadar devam edeceği duyuruldu.

ARAÇLAR YOLDA KALDI

Bazı cadde ve sokaklarda araçlar yolda kaldı, sürücüler zor anlar yaşadı. Sabaha karşı sağanak etkisini azaltırken, işe gitmek için araçları ile yola çıkanlar göle dönen yollarda güçlük çekti. Bazı sürücüler su birikintilerinden geçmeyi başarırken, bazılarının araçları arızalandı. Sürücülerin yardım istemesi ile arızalanan araçlar, çekicilerle yoldan kaldırıldı. Kent genelinde Adana Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler, su basan ev ve yollarda çalışmalarını sürdürüyor.

METEOROLOJİ UZMANI PROF. DR. ORHAN ŞEN UYARDI!

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul'da yağacak kar için uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Şen, “Bugün Marmara ve Kuzey Ege de Poyraz (kuzey-doğu) yönden kuvvetli rüzgar var. Zaman zaman fırtınaya dönüşebilir. Bu bölgedeki deniz ulaşımı aksayabilir. Bugün Marmara, İç Anadolu Orta ve Batı Karadeniz Ege ve Akdeniz’de yağmur var” dedi.

GECE TRAKYA’DA KAR BEKLENİYOR

Prof. Dr. Şen, “Gece Trakya'da karla karışık yağmur, kar yağışına dönüşecek. Muğla ve Antalya çevrelerinde gene kuvvetli yağışlar görülüyor, Toroslarda kar var. Sıcaklıklar batıda azalmaya devam ediyor" dedi.

İstanbul için uyarıda bulunan Şen, "İstanbul’da bugün poyraz fırtına hızında. Yağmur akşam saatlerinde şiddetlenecek. Sıcaklık 10 derece, gece 3 derece, yarın 4 derece. Geç saatlere kadar dışarıda kalmayın. Yarın ve perşembe günü kar var. Anadolu yakasında daha çok. Gece örtü yapar. Kar yağışı yarın Marmara’da (doğusu yarın akşam) Batı Karadeniz, İç ve İç Anadolu’nun kuzeyinde doğuda olur. Perşembe günü kar yağışı daha geniş alana yayılacak. Cumartesi de kar var” şeklinde konuştu.

TEKİRDAĞ'DA DENİZ ULAŞIMINA 'POYRAZ' ENGELİ

Tekirdağ’da etkili olan poyraz nedeniyle adalara yapılması planlanan feribot seferleri durduruldu, gemiler ise açıkta demirlendi.

Meteoroloji'nin Trakya için fırtına uyarısının ardından Marmara Denizi'nde etkili olan poyraz, deniz ulaşımını etkiledi. Tekirdağ'da sabah saatlerinde başlayan ve yer yer hızı 60-70 kilometreye ulaşan poyraz nedeniyle yerli ve yabancı bandıralı 15 şilep ile tanker, Süleymanpaşa açıklarında demirlendi. Poyraz nedeniyle Tekirdağ'dan Karabiga, Avşa ve Marmara Adası feribot seferleri de durduruldu. Marmara Denizi'ndeki adalara feribot seferlerinin, poyrazın etkisini kaybetmesinin ardından yapılacağı belirtildi.

Öte yandan poyraz nedeniyle denize açılamayan balıkçılar, barınakta bekleyişlerini sürdürüyor. Hava sıcaklığının 4 derece ölçüldüğü kentte poyrazın, gün boyu etkili olması bekleniyor

Kaynak:Milliyet