Plakalı Eşanjör Temizleme

Plakalı eşanjör birçok kişi tarafından merak edilen bir tesisat ekipmanı olarak karşımıza çıkar. Plakalar arasındaki ısı dağıtıcı olarak da bilinen bu ekipman sayesinde ısı transferi meydana gelir. İki farklı ya da aynı akışkan arasındaki ısı transferi plakalı eşanjör ile sağlanır.

 Plakalı Eşanjör Nedir?

 İki aynı ya da farklı akışkan arasında ısı transferi sağlayan ve aynı zamanda da sistemi soğutan ya da ısıtan bir ekipmandır. Isıdan kazanç elde etmek için ya da sistemlerin daha verimli çalışması için plakalı eşanjörler tercih edilir. En verimli ve kullanışlı eşanjör çeşidi olması nedeniyle en merak edilen ürünler arasında plakalı eşanjör ekipmanları yer alır.

 Plakalı Eşanjör Özellikleri Nelerdir?

Isı aktarımı sırasında 3 ile 5 kat arasında daha fazla verim alınmaktadır.

Sıcaklık paylaşımlarında 10 derece daha farklı bir etkinlik olmaktadır.

Bakımı oldukça kolaydır ve çok fazla yer kaplamaz.

Yüksek bir akış hızına sahip olduğundan kirlenmesi oldukça azdır.

Plakalar arasında conta olması sayesinde akışkanların birbirine karışması mümkün olmaz.

Kapasite yükseltilmek istendiğinde plaka diziliminde değişiklik yapmak mümkündür.

Isı kaybı oluşmadığı için herhangi bir izolasyona gerek yoktur.

Kullanılan plakaların mutlaka paslanmaz olması gerekir. Aksi halde ürünlerde bakteri oluşumuna rastlanır.

 Plakalı Eşanjör Nasıl Temizlenir?

 Temel olarak plakalı eşanjör modellerinin çok fazla kirlenmediğini söylemek mümkündür. Fakat belirli bir süre kullanıldıktan sonra temizlenmesi ilk günkü gibi çalışmasını sağlar. Bu nedenle de plakalı eşanjörlerin nasıl temizlendiğini bilmekte fayda vardır. Bu temizleme işlemi için herhangi bir ekip ya da uzmana gerek yoktur. Plakalı eşanjörleri temizlerken çelik ya da karbon bir fırça tercih edilmemesi gerekir. Isı aktarmakta olan yüzeye su püskürtülmesi ve naylon bir fırça ile de yüzeyin ovulması gerekir. Bu işlemi yaparken contalara zarar vermemek önemlidir. Bu nedenle dikkatli olmak gerekir. Oksitler ya da kireçleri daha yumuşak bir fırça ile nitrik çözelti kullanarak temizlemek mümkündür. Yağlı kalıntılar mevcut ise bunları da kerosen ile temizlemek gerekir. Tüm temizleme işlemi bittikten sonra bol su ile durulama yapmak ve plakalı eşanjörleri kurumaya bırakmak gerekmektedir.