BU SEFER DE KAŞLARI VE KİRPİKLERİ DÖKÜLDÜ
İskoç TV ünlüsü, model, oyuncu ve sunucu Gail Porter, 2005 yılında yani kariyerinin en parlak döneminde. omuzlarından aşağıya dökülen uzun, sarı saçlarını bir anda kaybetti. Alopesi (halk arasında saçkıran) hastalığı nedeniyle başına gelen bu olaydan sonra yapımcılar onun kamera karşısında peruk kullanmasını istedi. Ama o kariyerini bile geri plana iterek bunu reddetti. Aradan geçen yıllar içinde de gördüğü tedaviye rağmen saçları tam olarak geri gelmedi. O da çareyi bir daha saç uzatmamakta buldu. Şu anda 50 yaşında olan Porter, bu kez de alopesi yüzünden kaşlarının ve kirpiklerinin döküldüğünü açıkladı sosyal medya hesabında. Kendisi gibi bu hastalıkla mücadele edenlere ders olacak bir mesaj eşliğinde.

'DÜNYADA DAHA ÖNEMLİ MİLYONLARCA SORUN VAR'
Gail Porter, Instagram paylaşımında alopesi yüzünden kaşlarının ve kirpiklerinin döküldüğünü anlattı. Porter "Kaşlarım ve kirpiklerim yine döküldü. Ama aslında hiçbir şey beni yıkamaz. Ben şanslı bir insanım. Dünyada milyonlarca daha önemli sorun var" diye yazdı. Porter'ın bu paylaşımına takipçilerinden de çok sayıda beğeni ve mesaj geldi.

Bir takipçisi Porter'ın bu paylaşımına "Sen harikasın ve boyun eğmezsin. Seni tanıdığım için çok mutluyum" yorumunu yazdı. Bir başka takipçisi "Sen saçlarından ve kirpiklerinden çok daha fazlasın. Gail, insanlar senin kim olduğunu ve yaptığın harika şeyleri biliyor" diyerek Porter'a destek verdi.Tıpkı Gail Porter gibi alopesi hastalığıyla mücadele eden bir takipçisi de şunları yazdı: "Kaşlarımı kaybetmek, başıma gelen en kötü şeydi. Şimdi kaşlarımın yarısı yeniden çıktı. Alopesi bazen zorluyor insanı. Saçlarımı kaybedeli altı yıl oldu ve hala benim üzerimdeki etkisi aynı."Porter'ın bir başka takipçisi de "Sen harika bir insansın. Sağlığım beni zorladığı zaman senden ilham alıyorum. Asla şikayet etkiyorsun, sadece olumlu bir bakış açısı sunuyorsun. Çok teşekkürler" diye yorum yaptı yıldızın paylaşımına.

MESLEKİ BAŞARILARININ YANI SIRA GÜZELLİĞİYLE DİKKAT ÇEKİYORDU
Gail Porter, 90'lı yılların sonunda 2000'lerin başında sunuculuk konusundaki başarısının yanı sıra, güzelliğiyle de dikkat çekiyordu. O kadar gözdeydi ki, FHM dergisi, 1999'da reklam amaçlı, İngiliz Parlamentosu'nun binasına ışık projeksiyonu yaptığında Gail Porter'ın  vücudunu kullanmıştı.

DURUMU KABULLENDİ
Ancak Porter, 2005'in sonbaharında bir gecede saçlarını kaybetti. Doktorlar "strese bağlı alopesi hastalığı" teşhisi koydular. Ancak o bu teşhise "Eğer stres insana bunu yapsaydı, Londra'daki insanların yüzde 80'i tamamen kel olmalıydı" diye itiraz etti önce. Sonra da durumunu kabullendi.

PERUK TAKMAK İSTEMEDİ
O geceden sonra televizyon ekranlarına çıkmayan Gail Porter "Benden peruk takmamı istediler ama ben buna dayanamıyorum" diye konuşmuştu. Bir anda ekranlardan da kaybolan Porter, gördüğü tüm tedavilere rağmen eski saçlarına hala kavuşamadı.

SAÇINI SÜREKLİ KAZITIYOR
İngiliz sunucu Gail Porter da alopesi nedeniyle çok fazla saç kaybetti. O da çareyi tüm saçını kazıtmakta buldu. Uzun süre o şekilde kamera karşısına geçen Porter, gördüğü tedavinin ardından tekrar saçlarını uzattı. Fakat sonra artık alameti farikası haline gelen kazınmış saçlarına geri dönmeye karar verdi.

ALOPESİ AREATA NEDİR? Tıpta alopesi areata halk arasında da saçkıran ya da kılkıran hastalığı olarak bilinir. Saçlı deri, sakal bölgesi, kaşlar, kirpikler ve diğer vücut kıllarının, belli bir belirti olmaksızın, tüm vücuda yayılmış bir biçimde dökülmesiyle kendini gösteren bir hastalıktır.Hastalığın sık yinelemesi ve nasıl seyredeceğinin bilinmemesi nedeniyle hastaların yaşam kalitelerini etkilemesi olasıdır. Hastalığın nedenleri olarak genetik, psikolojik stresler, hücresel ve humoral bağışıklık, endokrin, bulaşıcı ve sinirsel etkenlerin rolü olduğu öne sürülmekle birlikte, altta yatan neden tam olarak bilinmemektedir.Özellikle stres altında, otoimmun hastalıklarda veya androjen, testosteron benzeri hormonların baskılaması sonucunda agresifleşen bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüp bu hücrelerle savaşmaya başlar. Bu durumda kıl kökleri etrafında bulunan lenfosit denen hücreler sitokin diye adlandırılan kimyasallar salgılarlar ve bu da saçlarda dökülmeye neden olur.

O DA SOSYAL MEDYADAN DUYURDU
Alopesi hastalığıyla mücadelesini sürdüren ya da geçmişte bu yüzden tedavi olan başka ünlüler de var. Bunlar arasında en son gündeme gelen ise durumunu kendisi açıklayan Jada Pinkett Smith oldu. O da hastalığını ve yaşadıklarını geçen Aralık ayında yaptığı bir sosyal medya paylaşımında duyurdu. "Kimse benim beyin ameliyatı geçirdiğimi düşünmesin ya da durmadan soru sormasın diye bu açıklamayı yapıyorum" diyen Pinkett Smith, Alopesi adlı hastalık yüzünden yaşadığı saç kaybını Instagram hesabından paylaştığı bir videoda anlattı.

 'SORU SORMAMANIZ İÇİN...'
"Şimdi bu noktada sadece gülebiliyorum" diyen Jada Pinkett Smith "Hepsi bir gün aniden oldu" diye her şeyin başlangıcını anlattı. Videoda takipçilerine "Alopesi ile mücadele ettiğimi hepiniz biliyorsunuz" diyen Jada Pinkett Smith, kafasındaki bir izi göstererek sözlerini şöyle sürdürdü: " İşte böyle ortaya çıktı. Ve benim için bunu saklamak biraz daha zor bir hale gelecek. O yüzden soru sormamanız için bu videoyu paylaşmaya karar verdim." Sürekli ve tutam tutam döküldüğü için saçlarının tümünü kazıtan Jada Pinkett Smith, kimsenin "beyin ameliyatı geçirdiğini düşünmemesini" istediğini söyledi. Sonunda da "alopesi ve ben arkadaş olacağız" diye konuştu.

'AVUCUM DÖKÜLEN SAÇLARIMLA DOLDU'
Jada Pinkett Smith, saç kaybıyla ilgili ilk açıklamalarını 2018 yılında Red Table Talk adlı programında yapmıştı. Bu sorunun nasıl başladığını da şöyle anlatmıştı: "Başlangıcı korkutucuydu. Bir gün banyodaydım ve bir avuç dolusu saç elime geldi. Bu, hayatım boyunca korkuyla titrediğim anlardan biriydi." Pinkett Smith, o süreçte daha kısa saç modellerini denediğini bazen de saçını örttüğünü anlattı.Sonunda da saçını kazıtmaya karar verdi Jada Pinkett Smith. Bu konuda da kızı Willow'un kendisine cesaret verdiğini anlattı. Pinkett Smith, saçında hastalıktan etkilenen bölgeyi göstererek oraya elmaslar dizip kaç yapacağını da esprili bir şekilde anlattı.

BİRÇOK ÜNLÜ AYNI SORUNU YAŞADI: SÜREKLİ PERUK TAKMIŞ
Alosepi, gösteri dünyasında sadece Jada Pinkett Smith'e etkilemedi. Zaman zaman birçok ünlü bu sorunla mücadele etti. Viola Davis, bu hastalıktan etkilenen ünlüler arasında. Bir röportajında yaşadığı saç kaybı yüzünden sık sık peruk kullandığını anlatmıştı Davis.

HENÜZ 13 YAŞINDAYDI
Bir süre önce dağıldıklarını açıklayan Little Mix adlı müzik grubunun üyelerinden Jesy Nelson da henüz 13 yaşındayken saçlarının tutam tutam döküldüğünü yapılan tetkiklerden sonra alopesiye yakalandığının ortaya çıktığını anlatmıştı. Nelson, bu soruna o yaşta bile olsa yaşadığı stresin neden olduğunu sözlerine eklemişti.

STRES KAYNAKLI
Bir döneme damgasını vuran model Tyra Banks da alopesi sorunu yaşayan ünlüler arasında yer alıyor. O da yaşadığı stresin alopesiye yol açtığını anlatmıştı.

NEREDEYSE KARİYERİNİ BİTİRİYORDU
Rol aldığı Coronation Street adlı diziyle şöhrete kavuşan aktör Sean Ward, bir dönem alopesi yüzünden neredeyse kariyerini bitirmeye karar verdiğini anlatmıştı. Fakat o da daha sonra bu sorundan kurtuldu.

Kaynak:Hürriyet