Zelenskiy, “10 yıl önce Donetsk’imiz güçlü ve gelişmiş bir şehirdi. Sonra Rusya geldi. Ancak kesinlikle gerçekleşecek olan Ukrayna’nın dönüşü, bu şehirler için normal bir yaşam anlamına gelecektir” dedi. Ülkenin doğusundaki Severodonetsk şehrinin merkezinde Rus ordusuyla devam eden şiddetli çatışmalara değinen Zelenskiy, “Mevkilerimizi koruyoruz, düşmana önemli kayıplar verdiriyoruz. Bu çok şiddetli bir savaş, çok zor. Muhtemelen bu savaş boyunca en zor olanlardan biri. Donbas’ın kaderi orada belirleniyor” diyerek Severodonetsk’teki çatışmaların önemine dikkat çekti. Zelenskiy bir başka açıklamada ise Rus işgalini Kovid-19 pandemisine benzetti ve ‘aşının Batı’dan gelen silah yardımları olduğunu’ söyledi.

15 BİN SİVİL VAR

Luhansk bölge valisi Serhiy Hayday ise, Severodonetsk’te Rusya’nın hava saldırıları ve ağır topçu atışlarına başlamasının ardından Ukrayna özel timlerinin geri çekildiğini söyledi. Hayday, buna rağmen Ukrayna’nın sanayi bölgesinin kontrolünü elinde tuttuğunu söyledi.

Severodonetsk ve yakınındaki Lisiçansk kentinde yaklaşık 15 bin sivilin kaldığı tahmin ediliyor. Rus güçleri, 24 Şubat’ta başlattıkları işgalde, Nisan ayı ortasında strateji değişikliğine gitmiş, savaşın odağını başkent Kiev, Harkov ve Odesa’dan çekerek ayrılıkçı güçlerin bulunduğu Donbas bölgesine odaklanmıştı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan son açıklamada, “Savaşın başından bu yana yaklaşık 31 bin 700 Rus askeri öldürüldü ve bin 398 tank imha edildi” denildi.

Yabani bu hafta var mı yok mu? Yabani yeni bölüm ne zaman? NOW yayın akışı Yabani bu hafta var mı yok mu? Yabani yeni bölüm ne zaman? NOW yayın akışı

‘MİLYONLARCA İNSAN AÇLIKTAN ÖLEBİLİR’

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, küresel gıda güvenliği üzerindeki riskler giderek artıyor. Rusya’nın, Ukrayna tahılının ihracatına engel olduğu tartışmaları sürerken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy “Rusya, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarını engelledi ve böylece dünya korkunç bir gıda krizinin eşiğine geldi. Küresel pazarda dengeleyici rol oynayan buğday, mısır, bitkisel yağ ve diğer ürünlerimizi ihraç edemiyoruz. Bu, ne yazık ki onlarca ülkenin gıda kıtlığı ile karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor. Rusya’nın Karadeniz limanlarına yönelik ablukası devam ederse milyonlarca insan açlıktan ölebilir” dedi.

GUTERRES UYARDI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın dünya üzerindeki sonuçlarının kötüleştiğini ve 94 ülkeden 1,6 milyar insanı etkilediğini belirtti. Bu yılki krizin gıdaya erişim eksikliği ile ilgili göründüğünü aktaran Guterres, gelecek yılki krizin gıda eksikliği ile ilgili olabileceğini dikkat çekerek, “Bu artan fırtınayı durdurmanın tek bir yolu var. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sona ermeli” dedi. Ukrayna tarafından üretilen gıdanın Karadeniz üzerinden güvenli bir şekilde ihraç edilmesi ile Rus gıda ve gübreleri için küresel pazarlara engelsiz erişime izin veren bir paket anlaşma çağrısında bulunan Guterres, “Bu anlaşma, Sahra altı Afrika da dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerdeki yüz milyonlarca insan için çok önemli” dedi.

KREMLİN: ANLAŞMA YOK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna topraklarında üretilen tahılın Türkiye ya da Ortadoğu ülkelerine satışı konusunda anlaşmalar yapıldığı yönündeki iddiaları doğrulamadı. Peskov, Ukrayna tahılının ülkeden güvenli bir biçimde çıkarılması konusunda bir anlaşmaya varılmadığını söyledi; “Hayır, henüz kesin bir anlaşmaya varılmadı, çalışmalar devam ediyor” dedi.

Kaynak: Milliyet