Dalgıçlar ve bilim insanları, Salı gecesi Avustralya'nın Büyük Bariyer Resif'inde milyarlarca mercan bebeğinin doğumunu, dünyanın iklim değişikliği felaketinden kurtulabileceğinin bir işareti olduğunu umdukları renkli bir yaşam şovunda kaydettiler.

Yılda bir kez olan mercan yumurtlama olayını izleyen deniz biyoloğu Gareth Phillips, “Burada durum iyiye gidiyor, onu korumaya devam etmemiz gerekli" dedi.

Reef Teach araştırma merkezindeki baş deniz biyoloğu Phillips'e göre, Cairns kıyılarındaki gübreleme, resifin ekolojik işlevlerinin iklim değişikliğinin yol açtığı olumsuz etkilerden sonra bile çalıştığını gösterdi.

Birleşmiş Milletler bilim ve kültür ajansı, iklim değişikliği ve su kalitesiyle bağlantılı ciddi endişelere dikkat çekerek bu yıl Dünya Mirası alanını “tehlike altında” kategorisine ekletmek için çağrıda bulunsa da, Avustralya'nın karşı çıkmasının ardından tavsiye suya düştü. Konu gelecek yıl yeniden ele alınacak.

Büyük Set Resifi geçmişte, yükselen su sıcaklıkları nedeniyle bilim insanlarını alarma geçirecek kadar ciddi hasar görmüştü. Su belirli bir noktanın üzerinde ısındığında, mercanlar, beraber barındıkları algleri dışarı atar. Mercanlar, renkli ortaklarını attıktan sonra beyaz görünür ve sonunda açlıktan ölebilir.

Phillips Çarşamba günü Washington Post'a verdiği demeçte, "Herkesi yalnızca resifi ve az önce tanık olduğumuz şeyi görmeye davet ediyorum. Bu olay hayatınızı değiştirecek" dedi.

YÜZDE 14'Ü ÖLDÜ

Yükselen deniz yüzeyi sıcaklıklarının tetiklediği kitlesel mercan beyazlamaları, 2009 ve 2018 yılları arasında dünyadaki mercanların yüzde 14'ünü öldürdü.

Araştırmacılar, küresel ısınma devam ettikçe, iklim değişikliğinin daha fazla mercanı yok edeceği konusunda uyardı. Ancak, sualtı ekosistemlerinin belli bir süre sonra geri dönebileceğini söylediler. Phillips mercan yumurtlama etkinliği için “Bu gördüklerimiz, önlem almak için çok geç olmadığını gösteren muhteşem bir vitrin” dedi.

Popüler seyahat destinasyonlarında, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve biyologlar pandemi boyunca resifleri eski haline getirmek için çalıştı ve Avustralya da dahil olmak üzere bu uzmanlardan bazıları turistleri yardım etmeye çağırdı. Birçok endüstride duraklamaya neden olan koronavirüs tedbirleri, bazı mercan koruma çabalarına da fayda sağladı - Hawaii'deki bir resifin yenilenme belirtileri göstermesi de bunlardan biri.

Tüm deniz hayvanlarının ve bitkilerinin yüzde 25'ine ev sahipliği yapan küresel mercan resiflerinin azalması, aynı zamanda yiyecek, iş, kıyı selinden korunma ve turizm harcamalarında yılda milyarlarca dolar için resiflere güvenen insanları da tehdit ediyor.

Kaynak: Milliyet