Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tebliğine göre, internet ortamında metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin kazançları ile mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin kazançları gelir vergisinden istisna tutulacak. İstisnadan yararlanacak olanlar, vergi dairesinden istisna belgesi alacak.

Yüzde 15 vergi

İstisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve tüm hasılatın bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi istenecek. Hesap açılacak bankalara, vergi dairesinden alınacak vergi istisnası belgesi ile başvurulacak. Bankalar, açılan hesaplara aktarılan hasılat üzerinden, yüzde 15 gelir vergisi kesecek. Ancak bu tutarın üzerinde bir vergi kesintisi uygulanmayacak.

İstisna kapsamındaki faaliyetlerden elde edilen kazancın, 2022 rakamlarına göre 880 bin lirayı aşmaması gerekecek. 2022 yılı için 880 bin liraya kadar olan kazançlar için fatura ve defter tutulmayacak, vergi beyannamesi verilmeyecek. Sosyal içerik üretimi kapsamında sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden elde edilen reklam gelirleri, sponsorluk gelirleri, bağışlar, hediyeler, bahşişler, ücretli abonelik gelirleri gibi gelirler istisna kapsamında dikkate alınacak.

Derse istisna

Sosyal ağ kabul edilmeyen kişisel siteler, elektronik ticaret siteleri, haber sitelerinin gelirlerine istisna uygulanmayacak.

Video karşılığı cep telefonu

Tebliğe göre, sosyal medyada içerik üretimi karşılığında 15 bin TL’lik cep telefonu alan bir kişi, cep telefonunun rayiç bedeli kadar parayı istisna kapsamında açılan hesaplara yatırması halinde, istisnadan yararlanmaya devam edebilecek. Kurumlar vergisi mükellefleri, Youtuber istisnasından yararlanamayacak. Cep telefonları ve tabletler için uygulama geliştirenler, yalnızca elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde edilen kazançlar istisna kapsamına alınacak. Reklam, satış, abonelik gelirleri istisna olacak..

Kaynak: Milliyet