Son 4 işlem gününde de primli bir seyir izleyerek yönünü yukarı çeviren ons altın 2 haftanın zirvesindeki yerini koruyor. Jeopolitik riskler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) mart ayında faiz artıracağına yönelik beklentiler ve küresel enflasyonist eğilim altında fiyatlamaları etkiliyor.

Rusya ile Ukrayna arasında süregelen kriz küresel bir boyut kazandı. Rusya’nın Ukrayna sınırına askerlerini göndermesiyle birlikte olası bir işgal girişimi ihtimali kuvvetlenirken ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin buna karşı çıkması jeopolitik riskleri körüklüyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Öte yandan Fed’in bahar ayında 2 faiz artırımı gerçekleştirmesi bekleniyor. Fed’in mart ayında agresif bir faiz artışına gitmeyeceği fiyatlanıyor.

Piyasa beklentisi ise Fed’in mart ayında faizi yüzde 0.25 oranında artırması yönünde. Yüzde 0.50 oranında bir faiz artışı ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor.

ALTIN YATIRIMCILARI ABD ENFLASYONUNU BEKLİYOR

Para ve emtia piyasalarında gözler bugün saat 16.30’da açıklanacak olan ABD enflasyon rakamlarına çevrildi. ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) ocak ayında yıllık bazda yüzde 7.3 oranında artması bekleniyor.

ABD’de TÜFE aralık ayında yıllık bazda yüzde 7 oranında artarak son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Başta ABD ve Euro Bölgesi ülkelerinde enflasyonun yükselmesiyle birlikte yatırımcılar genel fiyat düzeyinde görülen artıştan korunabilmek için güvenli liman altına yöneliyor.

ABD’de enflasyonun beklentilerin üzerinde artması durumunda altın fiyatlarında yükseliş görülebilir.

ONS ALTIN GERİLİYOR

Geçtiğimiz güne 1827 dolardan başlayan ons altın, 1837 dolara kadar yükseldi ve 1836 dolardan kapandı.

Sabah saatlerinde primli seyreden ons altın öğleden sonra düşüşe geçti. Ons altın şu dakikalarda 1832 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1831 dolar, en yüksek ise 1837 dolar seviyeleri görüldü.

GRAM ALTIN YATAY SEVİYEDE

Yurt içinde ise gram altın fiyatında da bu hafta primli bir seyir izleniyor. Geçtiğimiz güne 797 liradan başlayan gram altın, 800 lira olan kritik seviyenin üzerine çıktı ve 797 liradan kapandı.

Gram altın haftanın 4’üncü işlem gününde yatay bir seyir izleyerek 796 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 797 lira, en yüksek ise 800 lira seviyeleri görüldü.

Kaynak: Milliyet