Kahramanmaraş'ta Gençler İçin 19 Mayıs Coşkusu Başlıyor Kahramanmaraş'ta Gençler İçin 19 Mayıs Coşkusu Başlıyor

ODTÜ'lü bilim insanları, 6 Şubat'taki ilk deprem felaketinin arkasındaki sırları çözdü! Bilim dünyasına seslenen ODTÜ'lü araştırmacılar, Science dergisinde yayımladıkları makalede, felaketin kırılmanın 24'üncü saniyesinde meydana gelen "enerji patlaması" sonucu oluştuğunu açıkladı.

DEPREMİN DETAYLARI SIRLARI AYDINLATTI

Felakete yol açan fay hatlarının hareketlerini saniye saniye inceleyen ODTÜ'lüler, bilinmezleri aydınlatan önemli verilere ulaştı. 6 Şubat depremlerinin, olağan depremlerden farklılık gösterdiği ortaya çıktı; merkez üssüne uzak yerlerde yıkıcı etkiler yaratarak, bilinen tüm örneklerden ayrıştı.

DÜNYA TARİHİNDE BİR İLK

Makalenin yazarlarından ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdin Bozkurt, depremlerin Türkiye'de değil, dünyada son yüzyılın en büyükleri arasında olduğunu belirtti. Bu olay, bilimsel olarak öngörülemeyen bir durumdu ve bilim insanlarını şaşırttı.

FAYIN ETKİSİ MERCEK ALTINDA

ODTÜ ekibi, saha çalışmalarıyla fayların etkilerini detaylı bir şekilde inceledi. Deprem üreten faylar üzerinde deformasyonları, yer değiştirmeleri, ve miktarlarını araştırdılar. Ayrıca, dron ve uydu görüntüleri ile de veri topladılar.

BİLİMSEL KEŞİFLERİN PAYLAŞIMI

Ekip, elde ettikleri verileri analiz ederek bilim dünyasıyla paylaştı. Prof. Dr. Bozkurt, Science dergisinde yayımlanan makalelerinin, bu tür verilerin ilk kez paylaşılmasından kaynaklandığını ifade etti.

ENERJİ PATLAMASI 24. SANİYEDE GERÇEKLEŞTİ

Bozkurt, depremin detaylarını şu şekilde aktardı: "Kırılma 90 saniye sürdü. Narlı fayında başlayan kırılma, 16 saniye sonra enerji patlamasına dönüştü ve 24'üncü saniyede 47,5 kilometre uzaklıktaki Büyük Nacar köyü yakınlarında Doğu Anadolu fayı ile birleşti."

DEPREME HAZIRLIK

Bu çalışma, depremlerin önceden tahmin edilmesinin zor olduğunu gösteriyor. Prof. Dr. Bozkurt, depremlerin gelecekte de olacağını ve önemli olanın depreme hazırlıklı olmak olduğunu vurguladı.