İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Dr. Buğra Gökce, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, halkın alım gücündeki düşüş nedeniyle kredi kartlarına yöneldiğine dikkat çekti. Gökce, “Borç yükü artıyor” diyerek, Türkiye’deki kredi kullanımı ve borçluluk oranlarına dair endişe verici veriler paylaştı.

Çeşme Sakızıyla Yüksek Kazanç: Kilogramı Binlerce Lira! Çeşme Sakızıyla Yüksek Kazanç: Kilogramı Binlerce Lira!

KREDİ BORCU 41 MİLYONU AŞTI

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin verilerine göre, kredi borcu bulunan kişi sayısı son bir yılda 2,1 milyon artarak 41 milyon 376 bine ulaşmış durumda. 

TAKİPTEKİ KREDİLERDEKİ YÜKSELİŞ

Takipteki kredilerin oranı (batık krediler) da gözle görülür bir artış kaydetmiş. Yüzde 1,8 olan oran, geçen yıl içinde yüzde 2,7’ye yükselmiş durumda.

KREDİ KARTI BORCU HIZLA YÜKSELİYOR

Bireysel kredi kartı borcu olan kişi sayısı ise 2,2 milyon artarak 37,3 milyona ulaşmış. Kişi başına düşen ortalama kredi kartı borcu ise bir yılda yüzde 58 oranında artarak 28 bin 289 TL’den 44 bin 681 TL’ye çıkmış.

KREDİLİ MEVDUAT HESABI BORCU %151 ARTIŞ GÖSTERDİ

Bir diğer dikkat çeken veri ise kredili mevduat hesabı kullanan kişi sayısındaki artış. Son bir yılda bu sayının 1,6 milyon kişi artarak 29,7 milyona ulaştığı belirtiliyor. Toplam KMH borcu ise son 12 ayda yüzde 151 oranında bir artış göstererek 154,7 milyar TL’den 388,3 milyar TL’ye çıkmış durumda. B

KREDİYE DAYALI YAŞAM BÜYÜYOR

Dr. Buğra Gökce, yaptığı açıklamada, halkın kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarıyla geçinmeye başladığını belirterek, borç yükünün hızla arttığını vurguladı. Gökce, vatandaşların bu borç yüküyle nasıl başa çıkacaklarını sorgularken, hükümete ve finansal kurumlara daha dikkatli bir yaklaşım sergilemeleri çağrısında bulundu.