Kahramanmaraş'da meydana gelen depremler, büyük yıkımlara ve acı kayıplara yol açtı. Özellikle Adana'da 13 binanın yerle bir olması sonucunda 418 kişi hayatını kaybetti. Depremin etkisiyle on bir ilde de büyük hasarlar meydana geldi.

TESPİT VE İTİRAZ SÜRECİ

Depremin ardından, yıkılması planlanan binaların tespitine yönelik çalışmalar hızla yürütülmeye başlandı. Ekipler, yaklaşık 3 bin binayı orta ve ağır hasarlı olarak belirledi. Bu tespit sürecinde, vatandaşların itirazları da göz önünde bulunduruluyor.

AĞIR HASARLI BİNALARDA YIKIMLAR BAŞLADI

İtiraz işlemleri sürerken, ağır hasarlı ve acil yıkılması gereken binalarda yıkım işlemleri başladı. Ekipler, depremlerde ağır hasar gören ve tehlike oluşturan binaların kontrollü yıkımını ve enkaz kaldırma çalışmalarını gerçekleştiriyor. Bu süreçte, çevre güvenliği en üst düzeyde sağlanıyor.

Senin gibi anne olmaz olsun! TikTok yayınında kızına bakın neler dedi... Senin gibi anne olmaz olsun! TikTok yayınında kızına bakın neler dedi...

DERE ÇAKILI KULLANIMI VE YIKIMLARIN HIZI

Adana'da yıkım işlerini yürüten firma sahibi Mustafa Ağıt, şu ana kadar 30 binanın yıkıldığını ve 40 binada yıkım işleminin devam ettiğini belirtti. Yıkımların binanın en üstünden başlayarak yapıldığını ifade eden Ağıt, uygun makinelerin kullanılması için gerekli önlemleri aldıklarını vurguladı.

ESKİ YAPILARDA DERE ÇAKILI KULLANILMIŞ

Birçok yıkılan binada dere çakılı kullanıldığına dikkat çeken Ağıt, bu tür yapıların zamanla tuzla buz olduğunu ifade etti. Eskiden yapılan yapıların Mardin beton usulüne göre inşa edildiğini ancak yeni yönetmeliklerde bunun yasaklandığını söyledi.

MOLOZLARIN GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILMASI VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Yıkılan binalardan çıkan molozların geri dönüşüme kazandırılacağı ve vatandaşların mağdur edilmemesi için gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı belirtildi. Yıkım sahalarında sürekli sulama çalışmalarının da devam ettiği kaydedildi.

(Kaynak: İHA)