Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Parlamentosu'nun 24 Şubat 1994'te kabul ettiği bir yasa ile 19 Mayıs'ın sözde 'Pontus Soykırımını Anma Günü' olarak ilan edilmesini kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Yunanistan Parlamentosu'nun 24 Şubat 1994 tarihinde kabul ettiği bir yasa ile 19 Mayıs'ı sözde 'Pontus Soykırımını Anma Günü' olarak ilan ettiği bildirildi. Türkiye'yi ve bilhassa cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ü hedef alan söz konusu kararın, tarih bilincinden yoksun çevrelerin husumet kampanyalarına zemin teşkil ettiği; Türk ve Yunan halkları arasında oluşturulmaya çalışılan dostluk ve güven ortamını aşındıracak bir yöne doğru ilerlediği kaydedildi.

Düzenlenen etkinliklere parlamento mensupları, siyasi parti yetkilileri, yerel yöneticilere ilaveten Yunan hükümeti temsilcilerinin de katılmış olmalarının ve etkinlikler sırasında yetkililerce yapılan konuşmaların Türkiye'ye yönelik asılsız iddialara dayanan bu faaliyetlerin ardındaki desteği de gösterir nitelikte olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Ülkemizi hedef alan, sağduyuyla bağdaşmayan ve tahrif edilmiş bir tarih anlayışına dayandırılan bu tutumu kınıyor ve bu iddianın sahiplerini tarihi gerçeklerle yüzleşmeye davet ediyoruz. Bu vesileyle Kurtuluş Savaşımız sırasında Yunanistan'ın Anadolu'da tevessül ettiği vahşet ve mezalimi ve bu bağlamda Lozan Antlaşması'nın 59. maddesinin 'Yunan ordusu veya yönetiminin savaş hukuku kuralları hilafına Anadolu'da sebep oldukları yıkımın Yunanistan tarafından tazmin edilmesinin öngördüğünü hatırlatmak isteriz" denildi.