Dernek yetkilileri; konuyu anlatmak için Kahramanmaraş Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde bir panel düzenledi. kanal46.tv'nin de takip ettiği Panelin açış konuşmasını yapan MARAŞ-DER Başkanı Avukat Şaban Kurt, dernek olarak kurulacak vakfa öncülük etmek istediklerini ve bunun için de bütün Kahramanmaraşlılardan destek beklediklerini söyledi.
PANELE SAĞLAM BAŞKANLIK ETTİ
Panele başkanlık eden Başbakanlık Kamu Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam da yaptığı konuşmada; Türkiye’deki üniversite sayısının yetersiz olduğunu ve Kahramanmaraş merkezinde ikinci bir üniversite kurulmasının adımlarının atılmasının çok doğru bir karar olduğunu söyledi. Vali İlhan Atış, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın da takip ettiği panelde Sağlam, gelişmiş ülkelerin hepsinde okul öncesinden başlayarak üniversiteye kadar eğitime çok büyük önem verildiğini belirterek, kanal46.tv'nin de takip ettiği panelde şöyle devam etti:
TÜRKİYE’DE 146 ÜNİVERSİTE KURULMASI LAZIM
“Gelişmiş ülkelerde normal olarak 500 bin nüfusa bir üniversite düşmektedir. Bundan dolayı Türkiye’de normalde 146 üniversitenin kurulması lazım. Şimdi 92 üniversiteye çıktık. Yeni kurulacak son 15 üniversitenin ise halen rektörlük konuları Anayasa Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma ve iptal konuları ile ortada duruyor. Çok karışık bir durum var. Halbuki bu 15 üniversitenin rektörleri hemen atanabilseydi, aşağı yukarı her birine 3-4 bin yeni kapasite meydana getirilebilirdi. Ümit ederim ki; bu problemler bir an önce çözülür, önümüzdeki sınav döneminden önce,bu üniversitelerimiz kontenjanlarını artırarak yeni kontenjanlar bile ilave edebilirler. O halde Türkiye gelişmiş ülkeler düzeyini ulaşmak için yeni üniversitelerin açılması ve kapasitelerin artırılarak daha çok sayıda insanımızı üniversite mezunu yapmamız gerekiyor.”
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM VE YÖNLENDİRME
Mehmet Sağlam, okul öncesi eğitime ve yönlendirme konusuna da dikkat çekerek, şunları ifade etti: “Ayrıca okul öncesinden başlayarak, öğrencinin ilk öğretimin 4-5 sınıflarından itibaren alanlarına yönlendirilmeleri gerekmektedir. Bizde bu yapılmıyor. Bir 8 yıllık kesintisiz eğitim uygulaması başlatıldı, bu yönlendirmenin önüne adete set çekildi. Dünya literatüründe kesintisiz eğitim diye bir kavram bulunmamaktadır. Öğrencinin 2/3’ü meslek liselerine geri kalan 1/3’ü genel liselere gitmesi gerekirken, kesintisiz eğitimle meslek liselerine adeta darbe vuruldu. Bugün bu okullarımız, ÖSS’deki kat sayı uygulaması nedeniyle istedikleri öğrencileri bulamamaktan yakınmaktadırlar.”
SAĞLAM: İKİNCİ ÜNİVERSİTE ADIMLARINI DESTEKLİYORUM
Yüksek Öğretimde 1995 yılında Üniversiteye başvuran öğrencilerin yüzde 21’nin 4 yıllık fakültelere girme şansına sahip bulunduğunu belirten Sağlam, şöyle konuştu: “Ancak aradan geçen 10 yılda bu oran yüzde 11’e düşmüştür. İşte size herkesin tartışması gereken, üzerinde uzun uzun düşünmesi gereken bir orandır. Türkiye 1995 ila 2005 yılları arasında üniversiteye girme oranının yüzde 30’lara 40’lara çıkarması gerekirken, yüzde 11’lere düşüyor Neden? Yüksek Öğretime kadar öğrenci geliyor aya üniversite kapasitesinde onu olacak artışı sağlayamıyor. Bunun en büyük nedenlerinden biride üniversitelerimize öğretim üyesi yetiştirme programlarımızı buna göre ayarlayamayışımızdır. Yüksek öğretimde 1993-1994-1995 yıllarında binin üzerinde üniversite mezunu gencimizi ÖSS sınavlarından geçirmek suretiyle yurt dışına doktora yapmak için öğrenci gönderiyorduk. 1995’den itibaren bu rakamlar bırakılıyor, 60-70 öğrenci göndermeye başlıyoruz. Önceki programa göre 2000 yılında Türkiye 30 bin öğretim üyesi yetiştirecekti. İşte gelinen noktada tıkanmış durumdayız. O nedenle yeni üniversitelerin kurulması şart. Kahramanmaraş’ta da ikinci bir üniversitenin kurulması için atılan adımları olumlu buluyor ve destekliyorum.”
ÜNİVERSİTE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ BÜYÜK
Panele konuşmacı olarak katılan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ziya Kazıcı, bir ülkenin gelişmesinde üniversite eğitiminin çok büyük bir önemi bulunduğuna dikkat çekerek, “Vakıf üniversitelerin kurulması şart. Hem devlet üniversitelerin kalitesini artırmak, hem de çevredeki üniversiteye gidemeyen öğrencilerin rahatlıkla okuyabilecekleri bir müesseseye ihtiyacımız var” dedi.
TÜRKİYE’DE VAKIF ÜNİVERSİTESİ SAYISI AZ
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Doç Dr. Sait Öztürk, gelişmiş ülkelere göre Türkiye’de vakıf üniversitelerinin az olduğunu ve toplam bir milyon 400 bin üniversite öğrencisi içerisinde, vakıf üniversitelerinde 161 bin öğrenci bulunduğunu ifade ederek, vakıf üniversitelerinin devreye girmesiyle yüksek öğretimdeki sıkıntılarında azalacağına inandığını ve Kahramanmaraş’ta kurulması düşünülen vakıf üniversitesinin gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.
SEMBOLİK BAĞIŞ YAPILDI
Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ve diğer davetliler ve İstanbul’dan gelen dernek yönetim kurulu katıldığı panel de konuşmacılar soruları cevaplandırdı. kanal46.tv'nin de takip ettiği panelde söz alan bazı vatandaşlar üniversitenin kurulmasına gereken desteği vereceklerini belirttiler. Bu arada Fatma Pamuk isimli bir bayan vakıf üniversitesinin kurulması için 100 YTL’lik sembolik bağışta bulundu. (www.kanal46.tv)