“Milli Mücadele’nin öncü şehri Kahramanmaraş’tan Van ve Trabzon’a uzanan kardeşlik köprüsü” isimli resim sergisi bugün akşam saat 17.00'da düzenlenen ve çok sayıda davetlinin katıldığı bir törenle açıldı.

Eserlerinden oluşan ve Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde açılan sergide konuşan Ressam Cemal Akyıldız, bu serginin Türkiye genelinde 90. sergisi olduğunu belirterek, amacının dünya literatüründe fevkalade bir yeri bulunan Selçuklu Türk mimarisinin çizgilerini tanıtmak olduğunu söyledi.

Bir birine kardeşlik bağı olan 3 ilimizdeki seçme eserleri çizgilerle resimlediğini ifade eden Akyıldız “Milletler tarihi şöhretlerini sanatıyla dünyaya ve tarihe taşırlar. İşte böyle bir kültür-sanat hizmeti bugün burada Kahramanmaraş’ta gerçekleşiyor” dedi.

Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ise Milli Mücadele yılları ve Cumhuriyet'in ilanından sonra Van-Maraş ve Trabzon illerinin kardeşlik bağlarının öyküsünü yeniden canlandırmak amacıyla bu 3 ilin tarihi ve turistik mekanlarının yer aldığı bir resim sergisi açtıklarını söyledi.

Tanılır, "Ressam Cemal Akyıldız'ı 2005 yılında Van valiliğim sırasında tanıdım. İlkokul yıllarında karnelerimizin arkasındaki gravür tarzı Atatürk portresinin ressamı olduğunu da kendisini tanıdıktan sonra öğrendim. Van'ın tanıtımında kullanılmak üzere kendisinden bazı Van tabloları yapmasını istedim. Talebim üzerine Van'ın alamet-i farikası haline gelen Akdamar Adası ve Kilisesi, Van Kalesi, Hoşap Kalesi gibi yerlerin resimlerini hazırladı ve Van'ın Kurtuluş Bayramı olan 2 Nisan 2006 tarihinde karma sergi ile bu çalışmalar Van halkına ve Vanlı sanatseverlerin beğenilerine sunuldu." dedi.

Bu serginin çok anlam ifade ettiğini anlatan Tanılır, "Bu topraklarda yaşayan insanlar binlerce yıldır dostça birlikte yaşadı. Bugün sorunların çözümü de kardeşlik anlamının altında gizlidir. İnanıyorum ki bu kardeşliğimizi bozmazsak sorunlarımızı da kolayca çözebiliriz. Üç kentin kardeşliğine birliğine vurgu yapmak aynı zamanda Türkiye'nin kardeşliğine vurgu yapmak demektir. İnşallah mesaj yerine ulaşır ve gönüllerde kendisine yer bulur" diye konuştu.

Bu üç kardeş ilimizin dostluklarının gelişmesinde böyle etkinliklerin önemine de dikkat çeken Vali Tanılır, sergiyi hazırlayan ressam Akyıldız ve katılımcılara teşekkür etti.

Kahramanmaraş, Van ve Trabzon'dan toplam 23 Selçuklu Mimarisi resimlerin yer aldığı serginin açılış törenine; Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Nafi Baytorun ve diğer davetliler katıldı.

Törende daha sonra ressam Akyıldız, protokol mensupları ile davetlilere sergide yer alan eserler hakkında açıklayıcı bilgiler verdi. Sergi bir hafta süre ile açık kalacak. (Ajans 46 - www.kanal46.tv)