Barbaros Türk Görev Grubu kapsamında görevli SAT komandoları, korsanlık faaliyetlerine karşı Türk gemilerinin güvenliğini sağlarken, Afrika ülkelerinin ordularına da eğitim veriyor.


Deniz Kuvvetleri Barbaros Türk Görev Grubu-2014 faaliyetleri kapsamında Sualtı Taarruz Grup Komutanlığına (SAT) bağlı 8 personel, korsanlık faaliyetlerine karşı Türk gemilerinin güvenliğini sağlarken, Afrika ülkelerinin ordularına da eğitim veriyor.


Afrika ülkeleriyle ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve yeni ilişkilerin tesis edilmesini amaçlayan Türk Görev Grubu, faaliyetleri kapsamında Afrika ülkelerinin deniz güvenliği alanındaki kapasite artırımına yönelik yürütülen çalışmalara da destek sağlıyor.


Bu kapsamda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gözbebeği insan gücünün dayanacağı son noktaya varan bir eğitimden geçerek her biri özenle seçilen SAT komandoları, Türk Deniz Kuvvetlerinin etkin taarruz yönünü Afrikalı mevkidaşları ve deniz birliklerine en iyi şekilde gösteriyor.


Subay ve astsubaylardan oluşan, gönüllülük esasına göre testlerden geçirilerek 52 haftalık temel nitelikli kurslara alınan SAT komandoları, yakın muharebe, sızma, teşhis ve tanıma, hayatı idame, hedef tarifi, baskın sabotaj, psikolojik harekat, kurbağa adam, gayrinizami harp, tahrip teknikleri, ilk yardım, mühimmat imha, hafif ve ağır silah uzmanlığı, istihbarat uzmanlığı, yüksek irtifa serbest paraşüt, savaş yüzücülüğü, havadan ikmal alanlarında eğitimleri alıyor.


Seçkin askerlerden oluşan SAT timi, bilgi ve tecrübelerini  kullanarak, teorik ve uygulamalı denizde güvenlik eğitimi, fiili boarding eğitimini ziyaret edilen ülke deniz kuvvetleri unsurlarına veriyor.


SAT timleri son olarak, TCG Gediz ve Oruçreis Fırkateynleri, TCG Heybeliada Korvetiyle Cape Town Limanı'nda, Güney Afrika Deniz Kuvvetleri personeline uygulamalı boarding eğitimi düzenledi. 


Korsanlara operasyon


Senaryo gereği, TCG Heybeliada korsanlar tarafından kaçırılması ve geminin idaresinin korsanların eline geçmesi üzerine SAT komandoları, rehin alınan gemi personeline kurtarmak amacıyla operasyon başlattı.


Platformdan gemiye giren komandolar, 1. ve 2. güverteye çıkarak, köprüüstüne baskın düzenledi. SAT timi tarafından etkisiz hale getirilen korsanlar, kelepçelenerek üzeri arandı.


Tatbikatın tüm bölümleri, Güney Afrika deniz subaylarınca dikkatle izlendi. Güney Afrikalı askerler, SAT komandolarının harekat tarzları karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.


Tim Komutanı Üsteğmen Erdal Çerçi'nin tüm aşamasını anlattığı operasyon sonrası Güney Afrikalı subaylara SAT komandolarını adeta soru yağmuruna tuttu.


Güney Afrikalı subaylar, Türk deniz komandolarıyla tek tek fotoğraf çektirdi.


"Afrika ülkeleri korsanla mücadelede çok geri"


Çerçi, eğitimin ardından yaptığı açıklamada, bugüne kadar görev grubu gemileriyle 16 ülkede eğitim faaliyeti gerçekleştirdiklerini, gelişmemiş Afrika ülkelerine, gemiyi ele geçirme ve zaptetme eğitimleri verdiklerini anlattı.


Üsteğmen Çerçi, şöyle devam etti:


"Güney Afrikalı boarding timine gemiye tanzili olarak çıkmış vaziyette, geminin köprü üstü ve kontrolü nasıl ele geçirilir, gemi nasıl kontrol altına alınır, eğer bir gemi terörist saldırı veya korsanlık haydutluk saldırısına uğramışsa rehineler nasıl kurtarılır, gemi içinde nasıl hareket edilir, nasıl kapalı mahal teknikleri uygulanır eğitimini verdik.


Yaptığımız ziyaretlerde Afrika ülkelerinin bu konuda çok geride olduğunu gördük. Bu bölgede haydutluk artmakta olduğundan ve eğitimlerinin eksik olması nedeniyle onların ilgisinin bize karşı çok yoğun olduğunu hissettik. Bu faaliyetlerimiz sırasında yeni eğitim talepleri de oldu."


Sualtı Taarruz Komutanlığı      


Türk Deniz Kuvvetlerinin subay ve astsubaylarından seçilen, üstün yetenekli askerlerden oluşan, komando birliği, 1963 yılında "Su Altı Komando" adıyla kuruldu.


Sualtı Taarruz Komutanlığı, Türk Deniz Kuvvetlerinin ilk ve tek komando birliği, misyonu ve özel kuvvet olması sebebiyle Dalgıç ve Sualtı Savunma Grup Komutanlığının bağlı bulunduğu Kurtarma ve Sualtı Komutanlığından alınarak doğrudan Deniz Kuvvetleri Harekat Başkanlığına bağlandı.


İsmini ilk defa Lucky-S gemisine yapılan uyuşturucu operasyonuyla duyurdu. Ardından 1995 yılındaki Kardak kayalıklarına yönelik operasyonlarıyla dünya gündeminde yerini aldı.


 


(AA)