Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi ile ilgili NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg kısa bir açıklama yaptı.


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlalinin kabul edilemeyecek bir durum olduğunu söyledi ve NATO üyesi ülkeleri durumu görüşmek üzere acil toplantıya çağırdı. Brüksel'de Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'yla görüşen Stoltenberg "Rusya'nın eylemleri bölgenin güvenliği ya da istikrarına katkıda bulunmuyor" dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Belçika ziyareti için Brüksel'de bulunan Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Türk hava sahasının Rusya Federasyonu uçakları tarafından ihlal edilmesi de dahil, Rusya Federasyonu'nun Suriye'deki askeri mevcudiyeti konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan habere göre; Stoltenberg, NATO'nun Türkiye'nin güvenliğine yönelik sorumluluğunu teyid ederek, son gelişmeleri görüşmek üzere bugün öğleden sonra Kuzey Atlantik Konseyi toplantısı yapılacağını vurguladı. Stoltenberg ayrıca, hava ihlallerine karşı Türkiye'ye yönelik NATO dayanışmasını da vurguladı.
'ETRAFIMIZDA KRİZLER YAŞANIYOR'


Cumartesi günü Rus Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş uçağının Türkiye hava sahasını Hatay civarında ihlal etmesi üzerine, Türkiye iki F-16 jetini bölgeye göndermiş ve Rus uçağını hava sahasından çıkarmıştı. Habertürk televizyon kanalına konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu da hava sahasını her kim ihlal ederse etsin angajman kurallarının uygulanacağını vurguladı ve "Etrafımızda krizler yaşanıyor. Bu ortamda Türkiye'nin tedbir halinde olması lazım. Tavrımız çok açık. Kim sınırlarımızı ihlal ederse önce uyarırız, dostça uyarırız. Hangi ülke olursa olsun" dedi.


Rusya'dan gelen açıklamalarda ise Cumartesi günü TSİ 12:08'de yaşanan olayın "navigasyon hatası" sonucu meydana geldiği ifade edilmişti.

Rusya ile yaşanan hava sahası krizinin ardından gelen acil toplantı çağrısı, NATO'nun son 3 ayda ikinci kez Türkiye gündemiyle toplanmasını gündeme getirdi.


BBC TÜRKÇE