Türkiye 16 Nisan Pazar günü sandık başına gidecek. Referanduma az bir süre kala ‘oyumu nerede kullanacağım’ sorusunun cevabı aranıyor. Hangi sandıkta oy kullanacağınıza ve YSK seçmen sorgulama sayfasına haberimizden ulaşabilirsiniz...


Türkiye 16 Nisan'da sandık başına gidecek. 16 Nisan’da yapılacak Anayasa değişikliğine kısa bir süre kaldı. Referandum’da nerede oy kullanacağını öğrenmek isteyenler Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçmen sorgulama sayfasından nerde oy kullanacağını öğrenebilir. YSK.gov.tr ya da e-devlet üzerinden‘’Nerede oy kullanacağım?’’ seçmen sorgulama sistemine TC kimlik numarası ile giriş yapabilirsiniz. Peki YSK seçmen sorgulama işlemi nasıl yapılır? Haberimizdeki linkten ulaşabilirsiniz...


YSK SEÇMEN SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ


REFERANDUM TAKVİMİ


9 Nisan


Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına başlanacak.


12 Nisan


İlçe seçim kurulu başkanlıklarınca malzeme torbaları sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek.


15 Nisan


Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.


16 Nisan


Oy verme günü."



"NEREDE OY KULLANACAĞIM?"


Oy kullanacağınız yerin sorgulamasını yapmak için YSK’nın resmi internet sitesine giriniz. Buradan ‘’Seçmen İşlemleri’’ menüsüne tıklayınız. Ardından da açılan sayfada bulunan ‘’Nerede Oy Kullanacağım?’’ bağlantısına tıklayınız ve T.C. kimlik numaranızı, nüfusa kayıtlı bulunduğunuz ili gerekli yerlere yazınız. Sonrasında ekran yer alan güvenlik kodunu da yazıp, formun alt kısmında bulunan ‘’Sorgula’’ butonuna tıklayarak nerede oy kullanacağınızın sorgulamasını yapabilirsiniz. YSK’nın internet sitesi dışında yine e-Devlet sistemini kullanarak da sorgulama yapılabilir. e-Devlet sisteminden ‘’e-Hizmetler’’ bölümüne girerek buradan YSK bağlantısına tıklayıp nerede oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz.


YSK KARARLARI RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI


Yüksek Seçim Kurulu’nun 16 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirilecek anayasa referandumuna ilişkin kararları, Resmi Gazetede yayımlandı. Resmi Gazetenin mükerrer sayısında yayımlanan kararlarda seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütüklerine ilişkin unsurlar yer aldı.


Seçmen kütüğü verilebilecek siyasi partiler
Karara göre; seçmen kütüğü verilebilecek olan siyasi partiler, kanun gereği seçimlere katılabilme yeterliliğine sahip olacak. Seçimlere katılma yeterliliğini taşıyan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Vatan Partisi, Büyük Birlik Partisi (BBP), Saadet Partisi, Anavatan Partisi (ANAP), Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), ve Hür Dava Partisi'ne (HÜDA PAR) seçmen kütüğü verildi.


Oy verme günü, saat 18.00’e kadar her türlü yayın organları tarafından halk oylaması ve halk oylaması sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Oy verme süresince kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.


HALK OYLAMASI NASIL YAPILACAK?


Halkın oyuna sunulma işlemlerini, YSK’nın denetim ve yönetiminde seçim kurulları tarafından yürütülecektir. YSK, Anayasa değişikliklerinin halkın oyuna sunulması için gerekli olan bütün tedbirleri alıp, hazırlıkları yapacaktır. Kurul, yapılacak olan halk oylamasının düzenli ve sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesini sağlamak amacı ile gerekli olan ilke kararlarını almak için yetkili konumda olacaktır.


Halk oylaması sırasında beyaz renk üstünde ‘’Evet’’, kahverengi renk üstünde ise ‘’Hayır’’ ibaresi bulunan iki farklı renkten oluşacak birleşik oy pusulası kullanılacaktır. Halk oylamasına katılan vatandaşlar, üzerinde işaret olan mühürü birleşik oy pusulasında tercih etmiş olduğu kısmın üstüne basarak oyunu kullanacaktır. Anayasa değişikliği halk oylaması, yasanın Resmi gazete’de yayımlanmasının ardından 60. günden sonra gelen ilk Pazar günü yapılacak.


Halk oylamasının yapılacağı günden önceki yedinci günden başlayarak, Anayasa değişikliklerinin halka anlatılmasında da ilgili yasanın propaganda serbestliğine dair hükümleri uygulanacaktır.


Yabancı ülkelerde bulunan vatandaşların oy kullanma işlemleri, referandumdan 20 gün önce başlayacaktır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan siyasi partiler ile Cumhurbaşkanı, halk oylamasının gerçekleştirileceği günden önceki yedinci gün itibari ile halk oylamasından önceki gün saat 18.00’a kadar televizyon ve radyoyla propaganda yapabilecektir.

Editör: TE Bilisim