Sekizinci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, ölümünün 18. yıldönümünde Topkapı'daki Anıt Mezar'da düzenlenen törenle anıldı.

Turgut Özal'ın anma törenine eşi Semra Özal, oğulları Ahmet ve Efe Özal, gelini Sinem Özal, torunları Merve Atasagun, Serra Özal, Uğur Ekren, Turgut Özal, Naz Özal, Cumhurbaşkanlığı adına Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve kalabalık bir vatandaş grubu katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan törende, Cumhurbaşkanlığı adına Büyükelçi Karslıoğlu anıta çelenk bıraktı.

Türkiye'nin gelişmesiyle ilgili her şeyin başlangıç noktasının 1980'li yıllar olduğunun konuşulmaya devam edileceğini ifade eden Özal, "İnşallah her geçen yıl kıymetinin daha da iyi anlaşılacağına inanıyorum. Anma törenindeki kalabalık, her yıl artarak devam edecek. Bazı insanlar Türkiye'de de dünyada da vefatından yıllar sonra anlaşılmaya başlanır. Rahmetli de onlardan birisidir. Yaptığı devrimler o yıllarda çok anlaşılmıyordu ama şu anda anlaşılmaya başlandı, her geçen gün biraz daha anlaşılacak" dedi.

Siyasilerden mesaj

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Özal'ın vefat yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "değerli devlet ve siyaset adamı" olarak nitelediği Özal'ı ebediyete intikalinin 18. yılında saygı ve rahmetle andığını ifade etti.

Gül, "Turgut Özal, bürokrat, başbakan ve cumhurbaşkanı olarak, Türkiye'nin her alanda kalkınması için üstün bir gayretin içinde olmuş, seçkin kişiliğiyle milletimizin ve dünyanın takdirini kazanmıştır. Türkiye'nin önüne büyük hedefler koyan Turgut Özal, fikirleri, hamleleri ve ileri görüşlü yaklaşımlarıyla, köklü değişimlerin ve dönüşümlerin gerçekleştirilmesine öncülük etmiş, demokrasimizin gelişmesi ve ekonomimizin dışa açılmasında önemli rol üstlenmiştir. Aziz milletimiz, ülkemizin siyasi, ekonomik ve toplumsal hayatına damgasını vuran Turgut Özal'ı daima minnet ve şükranla hatırlayacaktır" dedi.

Başbakan Erdoğan, Turgut Özal'ın ölümünün 18. yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında, Özal'ın 1980'li yıllara damgasını vurduğunu belirtti.

Erdoğan mesajında, "Yakın tarihimizin en önemli siyasetçilerinden biri olan Turgut Özal, Türkiye'nin kalkınmasına, gelişmesine, dünyaya açılmasına öncülük etmiş, demokratikleşme ve özgürleşme yolunda tarihi adımlar atmıştır. Merhum Özal, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı görevlerini yürüttüğü sırada adeta bir zihniyet devrimi gerçekleştirmiş; yaptığı hizmetlerle milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir. Türkiye'nin değişim ve dönüşümünde büyük rol üstlenen, daha müreffeh, daha demokratik, daha özgür bir Türkiye'yi savunan Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı vefatının yıl dönümünde rahmetle, saygıyla anıyorum" dedi.