Eski Mısır'ın arkeologlara sunduğu sayısız şey arasında Tutankamon belki de en büyüklerinden biri... Çocuk kral, babası Akhenaten'in ölümünden sonra firavun oldu. Bu noktada Mısır, Akhenaten'in güneş tanrısı Aten dışında krallığın birçok tanrısını yasaklamasından sonra tartışmalı bir dönem yaşıyordu. Mısır halkı bundan son derece mutsuzdu ve öldüğünde birçok heykelini ve anıtını devirip yıktılar. Tutankamon tahta geçtiğinde henüz dokuz yaşındaydı ve güçlü danışmanlarının da desteğiyle halkını yatıştırmak için eski dini düzeni yeniden kurdu ve babasının çalışmaları için özür diledi. Yaklaşık on yıl hüküm sürdü ve Mısır'ın diğer firavunlarıyla birlikte Krallar Vadisi'ne gömüldü. Ancak etrafındaki odalar binlerce yıl boyunca yağmalanırken, İngiliz Mısır bilimci Howard Carter, 1922'de keşfedene kadar onun yattığı yere 3.000 yıldan fazla bir süre dokunulmadı. Hükümdarlığı hakkında bazı bilgiler bilinse de çocukluğu hakkında çok az şey biliniyor. Ancak tüm bunlar, Bettany Hughes'ın çektiği yeni belgesel 'Tutankamon: Ölüyü Uyandırmak' ile birlikte, tarihçiye Tutankamon'un büyük-büyük büyükbabası Amenhotep II'nin mezarına ayrıcalıklı erişim hakkı verildiğinde değişti.

YENİ KANITLAR ORTAYA ÇIKTI

Çocuk Kral” olarak bilinen ve Mısır’ı 3 bin yıl önce yöneten Firavun Tutankamon’un hayatına dair yeni bir belgesel yayımlandı. Araştırmalara göre, hayatının büyük bölümünde sıtma nöbetleri geçirdiği ve kırık bacağının ağrısıyla topalladığı düşünülen Tutankamon, 19 yaşında hayatını kaybetti. İngiliz tarihçi ve yayıncı Bettany Huges, "Tutankamon: Ölüyü Uyandırmak" adlı yeni belgeselinde, Firavun’un zamansız ölümüne kadar olan hayatına dair önceki araştırmaların yanı sıra yeni kanıtları da ortaya koydu.

Suikast mı kaza mı?

Mısır’ı Milattan Önce 1332 ile 1323 yılları arasında yöneten Firavun Tutankamon’un 9 yaşındayken o dönem dünyanın en güçlü imparatorluğunun başına geçtiğine inanılıyor. Bazı uzmanlar, imparatorluğunun başına geçtikten 10 yıl sonraki ölümünün kırık bacağı veya başka bir kazadan dolayı olduğunu düşünürken, bazı araştırmacılar ise süikaste kurban gittiğini öne sürüyor.

Kaynak: Milliyet

Editör: TE Bilisim