Pazartesi günü Çin'in Şangay bölgesinde şiddetli yağmur ve tayfun, yolları ve alçak bölgeleri sular altında bıraktı, reklam panolarını ve tabelaları devirdi, milyonlarca insanın başka yerlere nakledilmesine sebep oldu.

Şangay'daki ABD konsolosluğu da dahil olmak üzere birçok ofis kapatıldı. Anaokulları, parklar ve nehir kıyısındaki ünlü Bund da kapatıldı. Yaklaşık 500 bin kişi barınaklara taşındı ve insanlara kesinlikle gerekli olmadıkça evden çıkmamaları söylendi.

Yerel yetkililer, rüzgarın yaklaşık 30 bin ağaç, 268 reklam panosu ve mağaza tabelasını devirdiğini söyledi. Elektrik kesintileri 12 bin 700 hanede 110 bin kişiyi etkiledi. Şangay'daki metro hizmetleri, olası sel baskınlarına karşı önlem olarak kısmen askıya alındı.

Öğlen saatlerinde, In-fa Tayfunu, Şangay'ın güneybatısında yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta ve saatte 100 kilometre hızla esen rüzgarlar oluşturdu. Eyalet hükümetine göre, Zhejiang'da 1,5 milyondan fazla insan güvenli bölgelere nakledildi. Şangay'ın güney tarafındaki Fengxian Bölgesi'ndeki yaklaşık 330 bin sakin fr tahliye edildi.

HAVALİMANLARI KAPATILDI 

Fırtına, öğle saatlerinden kısa bir süre sonra, ticaret merkezi Şangay'ın güneyindeki Zhoushan şehrine vardı. Yetkililer, Şangay'ın iki uluslararası havalimanını kapattı ve yüzlerce uçuş iptal edildi. Tren seferleri de durduruldu ve bölge sakinleri evlerinde kalmaları konusunda uyarıldı.

Eyalet hükümeti 23 ilçe ve ilçede olası dağ selleri konusunda uyardı. Yaklaşık 10 bin kişinin güvenli bir şekilde tahliye edildiği komşu Jiangsu eyaletinde de bir uyarı yayınlandı. Tarımdaki kayıpların ağır olması beklenmesine rağmen, herhangi bir ölüm veya yaralanma bildirilmedi. Tayfun daha önce Tayvan'ı da vurmuştu.

Çin'in orta bölgelerinde kurtarma çalışmaları devam ediyordu ve 12'si şehrin metro istasyonunda olmak üzere en az 63 kişinin ölümüne neden olan sel sonrasında Zhengzhou şehrine erzak kamyonlarıyla taşınıyordu.

HİNDİSTAN'DA FELAKET: KAYALAR ARACIN ÜSTÜNE DÜŞTÜ 

Hindistan'ın kuzeyinde seyahat ettikleri araca, kayaların düşmesi sonucu dokuz turist öldü. Pazar günü Himachal Pradesh eyaletinde meydana gelen olayda üç kişinin de yaralandığı bildirildi.

Sosyal medyada yayınlanan dramatik görüntüler, sarp bir vadiden aşağıya ve bir köprüye fırlayan büyük kayaları gösterdi. Himachal Pradesh Başbakanı Jairam Thakur, olayı 'kalp burkucu' olarak nitelendirdi.

Twitter'da paylaşılan videoda, eyaletin Kinnaur semtinde bir köprünün çökmesine neden olmadan önce park halindeki araçlara çarpan büyük kayalar görülüyor.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 'hayatlarını kaybedenlerin ailelerine en içten taziyelerini' gönderdiğini belirtti. Olaydan etkilenen herkese, bir hükümet yardım fonuna erişimin sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Bu arada Thakur, kurbanlara acil yardım sağlamak için acil bir operasyonun sürdüğünü söyledi. Hindustan Times gazetesinin bildirdiğine göre, ölenlerden bazıları başkent Delhi'dendi ve popüler turistik köy Chitkul'u ziyaret ediyordu.

Olaya neyin sebep olduğu henüz belli değil ancak tahmin edilen şiddetli yağış nedeniyle olası heyelan uyarıları yapılmıştı. Hindistan, her yıl Haziran'dan Eylül'e kadar süren muson mevsimini yaşarken, şiddetli yağışların tetiklediği toprak kaymaları ve sel baskınlarına maruz kaldı.

Hindistan'ın batısındaki Maharashtra eyaletinde yağışların yüzlerce köyü boğması, evleri süpürmesi ve sakinleri mahsur bırakması sonrasında en az 136 kişi öldü.

İNGİLTERE'DE ALARM: BAŞKENT SULAR ALTINDA 

Londra sokakları dün sağanak yağışların başkenti vurmasının ardından sular altında kaldı ve hastaneler krize girdi. Hava tahmincileri fırtınanın devam edeceğini ön gördü.

İngiltere Meteoroloji Dairesi, evlerin ve iş yerlerinin sel riski altında olduğu bazı yerler için uyarı yayınladı. Norwich'ten Plymouth'a kadar güneyde seyahat ve elektrik kesintisine neden olabilecek fırtınalar için sarı uyarı verildi.

METRO İSTASYONUNUN TAMAMINI SEL BASTI 

New Cross Road, şiddetli sağanak yağışların ortasında 'bir nehir' haline geldi ve videoda Pudding Lane metro istasyonunun neredeyse tamamen sular altında kaldığı görüldü.

Londra'nın doğusundaki Newham Hastanesi, Twitter'da acil servisinin 'bazı bölgelerde sular altında kaldığını' ve tedaviye ihtiyacı olanların farklı bir hastaneye gitmelerinin tavsiye edildiğini açıkladı.

HASTANELERDE ACİL DURUM 

Ve Whipps Cross'ta güç ve yedek jeneratörleri kaybettiği bildirildi acil durum ilan edildi. Hastane personeli Twitter'da şunları söyledi: "Şu anda yoğun yağış nedeniyle operasyonel sorunlar yaşıyoruz. Mümkünse lütfen alternatif bir acil servise gidin. Teşekkürler!'

Barts Health NHS Trust sözcüsü şunları söyledi: "Yoğun yağış nedeniyle Whipps Cross Hastanesi ve Newham Hastanesi'nde operasyonel sorunlar yaşıyoruz. Sorunları çözmek ve hasta bakımını sürdürmek için yerel ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışıyoruz.

Acil durumlar için hizmetler mevcut olsa da, mümkün olan en kısa sürede çözümleri uygulamaya koymamıza yardımcı olmaları için hastalardan alternatif hastanelere gitmeleri isteniyor."

Editör: TE Bilisim