Güneş yüzeyinde son zamanlarda görülen devasa büyüklükteki lekeler, bilim adamlarını endişelendirmişti. Uzmanlar, bu lekelerin ardından gerçekleşebilecek büyük bir patlamaya dikkat çekerek, iletişimde ciddi kesintilere neden olabileceğini belirtmişti. Maalesef, geçtiğimiz gün bu uyarı gerçeğe dönüştü ve Güneş'te muazzam bir patlama yaşandı.

Patlamanın boyutu Dünya'nın 20 katı kadar büyüktü ve radyo iletişimini tam 30 dakika boyunca kesintiye uğrattı. Neyse ki, uzmanlar olayın daha da kötüsüne dönüşmediğini ve "ucuz atlattığımız" şeklinde yorumluyor.

Patlamadan sonra Güneş'ten uzaklaşan ateşli döngünün, Dünya büyüklüğünde 20 gezegeni bile yutabilecek kadar geniş olduğu görüldü. Ancak, şans eseri ateş çemberinin ters istikamete doğru yol aldığı tespit edildi ve Dünya'ya doğrudan ulaşmadı.

Bu olay, X sınıfı olarak nitelendirilen en şiddetli güneş patlamaları kategorisinde yer alıyor.

Neyse ki, Güneş patlaması Temmuz ayında meydana gelen diğer patlamalar gibi Dünya'ya ulaşmadı ve önemli bir felaketi engellendi.

Güneşte meydana gelen bu büyük patlama, Edirneli bir öğretmenin amatör astro fotoğrafçılıkla ilgilenirken fark ettiği bir şahane olay olarak kaydedildi.

Adnan Tunca, her gün düzenli olarak günlük güneş kayıtlarını alıyordu. Bu sefer ise Halpha filtre olmadan kayıt almaya karar vermişti ve o sırada beklenmedik bir patlamayı gözlemledi.

Patlama o kadar hızlı gerçekleşti ki, hızla uzaklaşarak yeni bir şekil aldı. Tunca, daha önce böyle bir olaya tanık olmadığını belirterek bu patlamayı "olağanüstü ya da sıra dışı" olarak nitelendirdi.

Güneş patlamaları, uzaydaki elektriksel yüklü parçacıkların Dünya'ya ulaşarak radyo ve elektronik iletişimi etkileyebilecekleri için büyük bir önem taşır.

Hayırlı olsun... Acun Ilıcalı dev kulübü satın aldı! Hayırlı olsun... Acun Ilıcalı dev kulübü satın aldı!

Bilim insanları, bu olaylara karşı sürekli izleme ve araştırmalarını sürdürüyorlar. Gelecekte benzer felaketlerin etkilerinden korunabilmek için daha fazla çalışma ve önlem alınması gerekecektir.