Geçtiğimiz hafta ABD'de temmuz ayında yıllık enflasyonun yüzde 8.7'lik beklentiye karşın yüzde 8.5 olarak açıklanmasıyla piyasalarda Fed'in önümüzdeki aylarda faiz artırımlarında frene basma ihtimali fiyatlanmaya başlamıştı.

Bu fiyatlanmayla beraber talebin artacağı beklentisi petrol fiyatlarında artışa yol açmıştı. Söz konusu veri öncesi 96 dolar civarında seyreden Brent petrolün varil fiyatı cuma günü 100 doların üzerini gördü.

Yeni haftanın ilk gününde ise dünyanın en büyük ikinci ekonomisi gündeme damga vurdu.

ÇİN'DEN PİYASALARI SARSAN FAİZ İNDİRİMİ

Ayasofya'da Yunan Provokasyonu: Bayrak Açıp Fotoğraf Çekti! Ayasofya'da Yunan Provokasyonu: Bayrak Açıp Fotoğraf Çekti!

Bunun üzerine Çin Merkez Bankası da beklenmedik bir şekilde 10 baz puanlık faiz indirimine gitti. Koronavirüs salgınına karşı 'sıfır tolerans' politikası uygulayan Çin bu önlemler sebebiyle ekonomik durgunluk riskiyle karşı karşıya kaldı. Bu sebeple başta Fed olmak üzere dünya genelinde merkez bankaları faiz artırımlarına giderken Çin tam tersi bir şekilde bu yıl ikinci kez faiz indirimi yoluna başvurdu.

Bunun etkisiyle Brent petrolün varil fiyatı sert bir şekilde düşüş kaydederek 93 dolara geriledi.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.