Kahramanmaraş-Ankara arası uçakla 5 saat'e çıktı! Kahramanmaraş-Ankara arası uçakla 5 saat'e çıktı!

Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürlüğü Tüketici hakem heyetlerinin 2022 faaliyet verilerini açıkladı. Kahramanmaraş’ta faaliyette bulunan 3 Tüketici hakem heyetinin yanı sıra Afşin, Çağlayancerit, Ekinözü, Elbistan, Pazarcık ve Nurhak Kaymakamlıklarındaki İrtibat Birimleri Dulkadiroğlu Kaymakamlığı bünyesindeki Dulkadiroğlu İlçe Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına; Andırın, Göksun ve Türkoğlu Kaymakamlıklarındaki İrtibat Birimleri ise Onikişubat Kaymakamlığı bünyesindeki Onikişubat İlçe Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına bağlı olduğu bildirildi.

2022 yılı içeresinde 10 bin 280 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklara İlçe Tüketici Hakem Heyetleri tarafından, bu rakamın üzerindeki tutardan 15 bin 300 TL’ye kadar İl Tüketici Hakem Heyetinin karara bağladığını 15 bin 300 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıkların ise Asliye Hukuk Mahkemelerince yetkilendirildiği ifade edildi. Belirtilen rakamların 1 Ekim 2022 tarihinde yeniden değerlendirerek rakamın 30 bin TL’ye çıkartıldığı belirtildi. 1 Ocak 2023 tarihi ile de tüketici hakem heyetlerinin karara bağlama miktarı yüzde 122,93 artarak 66 bin TL’ye çıkartıldığı öğrenildi.

MÜRACAATTAKİ ÜST LİMİT 66 BİN

Tüketicilerin 66 bin Türk Lirası altındaki uyuşmazlıklar için ikametgâhının bulunduğu yerdeki en yakın Kaymakamlığa veya ürün satın aldığı firmanın bulunduğu yerdeki en yakın Kaymakamlığa giderek İlçe Tüketici Hakem Heyetine veya ikameti bulunan ildeki İl Tüketici Hakem Heyetine başvurularını yapmalarını isteyen Kahramanmaraş Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü Uyuşmazlık miktarı 66 bin Türk Lirası ve üzerindeyse tüketicilerin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Tüketici Mahkemesine veya Tüketici Mahkemesi sıfatıyla çalışan Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurularını yapması gerektiği vurgulandı.

4 BİN 758 DOSYA KARARA BAĞLANDI

 2022 yılındaki verileri de açıklayan kurum şu ifadelere yer verdi; “2022 yılının istatistiklerine göre İlimizde bulunan 2 İlçe ve 1 İl Hakem Heyeti Başkanlığımıza 2022 yılında 9 milyon 872 bin 890,22-TL tutarında 4512 toplam başvuru yapılmış,  2330 leh, 2227 aleyh,  200 görevsizlik, 1 bilirkişi olmak üzere 4758 adet Tüketici Başvurusu sonuçlandırılarak karara bağlanmıştır. Yani 2022 yılında yapılan müracaatların yaklaşık % 48,97’i tüketici lehine, %46,80’si tüketici aleyhine ve %04,23’i görevsizlik olarak sonuçlanmıştır. Ayrıca, 2022 yılının istatistiklerine göre en fazla müracaatın Perakende Ticaret Sektörü (Ayıplı Mal-Ayıplı Hizmet) olduğu Finansal Hizmetler Sektörü (Bankacılık Hizmetleri)’nün ise geçmiş yıllara oranla azaldığı görülmektedir. Ayrıca daha pratik olması hasebiyle internet üzerinden yapılan alışverişlerin artması sonucunda internet üzerinden alınan ürünler ile ilgili şikâyetlerde artış göstermektedir.

TÜKETİCİLER ARTIK DAHA BİLİNÇLİ

2021 yılına baktığımızda ise 5 Milyon 742 bin 040,62 TL tutarında 4003 toplam başvuru yapılmış 2371 leh, 2225 aleyh,  200 görevsizlik 13 bilirkişi olmak üzere 4809 adet Tüketici Başvurusu yüzde 49,31 tüketici lehine sonuçlandırılarak karara bağlanmıştır.     2021 yılı ile 2022 yılı istatistiklerini karşılaştırdığımız zaman müracaat sayısında ve miktarında bir artış olduğu görülmektedir. Bu durumun da tüketicilerin önceki yıla oranla Covid-19 salgını ektisinin azalması nedeniyle ticari hayatta daha aktif oldukları ve aldıkları ürünlerle ilgili sorunlarında daha bilinçli davranarak hakem heyetlerine yönelik başvurularını arttırdıklarını göstermektedir.  

EN ÇOK TALEP BANKA DOSYARAYLA İLGİLİ

Ayrıca daha önceki yıllarda Tüketiciler ve Bankalar arasında Dosya Masrafı konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle Tüketici Hakem Heyetlerimize yapılan tüketici şikâyetlerinde çok fazla yoğunluk yaşanıyordu. Son yıllarda gerek Tüketicilerin gerekse Satıcı/Sağlayıcıların 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki kanun konusunda daha fazla bilinçlenmesi nedeniyle Tüketici Hakem Heyetlerimize yapılan tüketici şikâyetlerinde Banka dosya masrafı ile ilgili bir azalış söz konusu olup ayıplı mal konusunda yoğunluk yaşandığı görülmektedir.”

MİLLETİMİZE HİZMET ETMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ

Konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, “Bizler, İl Müdürlüğümüz ve Tüketici Hakem Heyetlerimizle birlikte milletimize hizmet etmenin mutluluğunu ve memnuniyetini yaşıyoruz. Bizler adı üstünde hakem heyetleri olarak satıcı ve tüketici arasında adeta köprü oluyoruz, hakemlik görevi icra ediyoruz, mahkemelerimizin yükünü hafifletiyoruz. Sorumluluğumuzun farkındayız. Adaletin yerini bulması ve mağduriyetlerin yaşanmaması için çok hassas bir şekilde çalışıyoruz. Son olarak 2023 yılının ticari hareketliliğin yoğun ve ekonomik krizsiz bir yıl olmasını diliyoruz.” dedi