Hicri takvim, Miladi takvimden yaklaşık 10-12 gün daha kısa bir döngüye sahip. Bu durum, Ramazan ayının her yıl biraz daha erkene kaymasına neden oluyor. Yaklaşık 33 yılda bir tamamlanan bu döngü, Ramazan'ın aynı tarihe geri dönmesini sağlıyor. Ancak bazı özel yıllarda, bu döngü dikkat çekici olaylara sahne oluyor.
5 YIL SONRA ÇİFT RAMAZAN AYI YAŞANACAK
2030 yılı, bu sıra dışı durumlardan biri olarak tarihe geçecek. Ramazan ayı, Ocak ayında başlayacak ve bir ay sürecek. Fakat yılın sonlarına doğru, Aralık ayında Ramazan tekrar başlayacak. Bu nedenle, 2030 yılında Müslümanlar iki kez Ramazan orucu tutma fırsatı bulacak. 2031 yılında ise Ramazan, kuzey yarımkürede kış aylarına denk gelecek. Bu dönemde günler kısalacağı için oruç süresi de en düşük seviyeye inecek.
2047'DE ORUÇ SÜRESİ REKOR SEVİYEYE ULAŞACAK
2031'de en kısa oruç süresi yaşanırken, 2047 yılında tam tersi bir durumla karşılaşacağız. Bu yıl Ramazan, Haziran ayına denk gelecek ve en uzun günlerde oruç tutulacak. Özellikle kuzey yarımkürede, günlerin 18-20 saatten fazla sürdüğü bölgelerde oruç süresi oldukça uzun olacak.