İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ihaleleriyle ilgili çarpıcı iddialar gündeme bomba gibi düştü. Tanık S.N.'nin verdiği ifade, ihalelerin organizasyonunda şüpheli Murat Ongun'un kilit rol oynadığını ortaya koydu. S.N., "Murat Ongun, ihalelerin kime verileceğini belirledikten sonra Serdal Taşkın (Kültür AŞ'nin o dönem genel müdürü) ve Kaan Sürmegöz ihaleleri koordine ederdi. O dönem genel müdür yardımcısı Doğan Hamit Doğruer ise yan teklif sunacak firmaları belirler ve bu firmalarla iletişim kurarak teklif bedellerinin ne olacağını bu firma yetkililerine bildirirdi." şeklinde konuştu.
İHALELERİN ARKA PLANI VE ŞAİBELİ DEVİRLER
S.N., ihalelerin genellikle Hüseyin Koksal, Murat Kapki, Eyüp Subaşı ve Murat İlbak'ın sahip veya yetkili olduğu şirketlere verildiğini belirtti. Ayrıca, büyük ekran dijital reklam panosu işinin Subaşı'lara ait Panofect şirketinden alınarak Murat Ongun'un sahibi olduğu bilinen Reklam İstanbul şirketine devredildiğini, oradan da İlbak'lara kullandırıldığını iddia etti. S.N., Subaşı'lara, bu işi İlbak'lara devretmeleri karşılığında metrodaki reklam alanlarına dair 2025 yılında sona erecek sözleşmenin 2028'e uzatılarak verildiğini öne sürdü.
PAZARLIKLAR VE USULSÜZ ARAÇ TEMİNİ İDDİALARI
S.N., bu dönemdeki pazarlıkları bizzat Kaan Sürmegöz ve Doğan Hamit Doğruer'in yaptığını ileri sürdü. Bir keresinde şartnamede olmamasına rağmen Kültür AŞ'ye araba verilmesi konusunda yapılan pazarlığa kendisinin de tanık olduğunu, Serdal Taşkın'ın makam aracını da Urban Medya isimli şirketten aldığını iddia etti.
YÜZDE 10'LUK PAY VE ALTIN İDDİALARI
Tanık S.N., ihaleyi alan firmaların şartnameye aykırı şekilde reklam mecralarını çoğaltarak daha fazla gelir elde ettiklerini ve bu değişiklikleri Kültür AŞ'nin ilgili birimine bildirmediğine dair bilgisi olduğunu belirtti. Ayrıca, reklam ihalelerinde belediyeye ayrılan yüzde 10'luk bir payın yasal olarak ihale konusu yapılamayacağını, ancak bu payın da bahsedilen kişilere ait şirketlere ihale konusu yapılmaksızın kullandırıldığını iddia etti. Söz konusu yasa dışı işlemlerden sonra elde edilen paranın belediye yetkilileriyle paylaşıldığına dair somut bir kanıtı olmadığını, ancak belediye yetkilileriyle yüzde 50 gibi bir oranla paylaşım yapıldığına dair söylentiler duyduğunu ve bir dönem belediye yetkililerinin bu paraları altına çevirip muhafaza ettiğine dair duyumları olduğunu ifade etti.
BÜYÜK İHALELER VE USULSÜZLÜK İDDİALARI
S.N., Kültür AŞ'de görev yaptığı özellikle 2019 seçimlerinden sonraki dönemde, reklam alanlarına ilişkin 6 büyük ihale yapıldığını ve bu ihalelerin mülkiye müfettişi soruşturmasına da konu olduğunu belirtti. İhalelerde yapıldığını iddia ettiği usulsüzlükleri ayrıntılarıyla anlattı.
- İBB mülkiyeti ve tasarrufundaki alanlarda 2000 raket tipi reklam uygulaması ile 400 megalight tipi reklam uygulamasının 10 yıl süreyle işletmeye verilmesi işi ihalesinin 3 parçaya ayrılarak Panoffect Medya AŞ, BVA Reklam ve Danışmanlık Hizmetleri AŞ ile Urban Media AŞ'ye verildiğini belirtti.
- Firmaların direkt Ekrem İmamoğlu ve Murat Ongun'dan geldiğini ileri sürerek, ihalelerde herhangi bir yeterlilik şartı aranmadığını savundu.
- İhale süreçlerinde firmalarla ihale rakamı üzerinde pazarlık yapıldığına tanık olduğunu ve konunun çözümü için Serdal Taşkın'ın "Konuyu Başkanla görüşmem lazım" diyerek Saraçhane'ye gittiğini ve bir süre sonra meselenin çözüldüğünü iddia etti.
- Firmalarla diğer bir pazarlık konusunun ise verilen ihaleler kapsamında firmalardan yakıt ve tüm giderleri kendilerine ait olmak üzere araç temin edilmesi olduğunu öne sürdü.
- İBB'den alt firma BVA Reklam ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş'ye verilen diğer bir ihalenin de İBB yönetimi ve tasarrufu altında bulunan 100 üst geçitteki reklam alanlarının 3 yıl süreyle işletmeye verilmesi işi olduğunu ve bu ihalede de aynı usul ve yöntemlerin uygulandığını ileri sürdü.
- İBB tasarrufu altında bulunan açık ve kapalı otopark alanlarındaki 267 raket tipi, 74 Megalight tipi, 375 billboard tipi reklam uygulamasının 10 yıl süreyle işletmeye verilmesi işinin de yine aynı usullerle ikiye bölünerek, araç şartı eklenip BVA Reklam ve Danışmanlık Hizmetleri AŞ ile Urban Media AŞ'ye verildiğini iddia etti.
- Led ekran ihalesinin de İBB tarafından yapılan büyük ihalenin içine sonradan dahil edildiğini ve bu ekranların ihale yapılmadan Panoffect Medya AŞ'ye kurdurulmaya başlandığını belirtti.
- İhale sözleşmesinin Panoffect Medya AŞ'den Murat Ongun'a ait olduğu iddia edilen Reklam İstanbul AŞ'ye devredildiğini ileri sürdü.
- Kültür AŞ'nin, 2021 yılı ortalarında İBB'den devraldığı 3 bin adet billboard ve 85 adet megalight reklam ünitesinin 10 yıl süreyle işletilmesi işinin Kent Vizyon adlı firmaya verildiğini ve bu firmanın da İlbak Holding'e ait olduğunu kaydetti.
- Billboard ve giantboard farkı üzerinden usulsüzlük yapıldığını ve bu usulsüzlüğün mülkiye müfettişi tarafından da tespit edildiğini iddia etti.