Ülke İçi Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC) tarafından yayınlanan rapora göre, 2023 yılında dünya genelinde 148 ülkede 26,4 milyon kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

Kahramanmaraş'ta kindar dana sahibini katletti Kahramanmaraş'ta kindar dana sahibini katletti

Bu rakam, IDMC'nin 2019 yılından sonra açıkladığı en yüksek ikinci oran olarak kayıtlara geçti.

TÜRKİYE İKİNCİ SIRADA

Kahramanmaraş depremleri sonrasında 4 milyon 53 bin kişinin evsiz kalmasıyla Türkiye, doğal afet nedeniyle evsiz kalanlar listesinde ikinci sıraya yerleşti.

Listenin zirvesinde ise Çin yer alıyor. 2008 yılından bu yana kaydedilen en yüksek oran olan bu durum, Türkiye'deki depremlerin yıkıcı etkisini gözler önüne seriyor.

KİRALAR ARTTI, ÇADIR VE KONTEYNER KENTLERE GÖÇ YOĞUNLAŞTI

Raporda, 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından Türkiye'de kiralarda yaşanan artışa ve evlerini kaybedenlerin çadırlara ve ardından konteyner kentlere yerleştirilmesine dikkat çekildi.

Konteyner kentlerin en az üç yıl boyunca kullanılacağı belirtilirken, ülke içinde yer değiştirmelerin arttığı ve 31 Aralık 2023'ten itibaren yaklaşık 822 bin kişinin iç göçmen statüsüne geçtiği vurgulandı.

Yıkılma tehlikesi bulunan ancak hala ayakta duran binaların da iç göçü tetiklemeye devam ettiği kaydedildi. Raporda ayrıca işsizlik, yüksek yaşam maliyeti ve eğitimdeki sorunlar gibi Türkiye'deki güncel zorluklara da yer verildi.

"BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI"

IDMC Direktörü Alexandra Bilak, bu rakamların "buzdağının sadece görünen kısmı" olduğunu ve afet yönetiminin önemini vurguladı.

Bilak, "Hiçbir ülke afet nedeniyle yerinden edilmeye karşı bağışıklı değil. Ancak afetin etkilerine karşı hazırlıklı olan ve planlama yapan ülkeler ile bu konuda eksik kalanlar arasındaki fark insanları nasıl etkilediğini açıkça görebiliyoruz. Verilere dayalı ve yerinden edilmeyi göz önünde bulunduran önleme, müdahale ve uzun vadeli kalkınma planları yapan ülkeler daha başarılı oluyor." açıklamasında bulundu.

Editör: İsa Aslantaş