KAHRAMANMARAŞ'ta arazi ve arsa sahiplerini doğrudan ilgilendiren büyük bir mülkiyet hareketi başlıyor. Kahramanmaraş Kadastro Müdürlüğü, il genelindeki 9 ilçede tapu kayıtlarını ve mülkiyet sınırlarını dijital altyapıya uyumlu hale getirmek amacıyla kapsamlı bir kadastro güncelleme çalışması başlatıyor.
3402 sayılı Kadastro Kanunu kapsamında yürütülecek olan bu büyük çalışma, taşınmaz haritalarındaki eski ölçü hatalarını kalıcı olarak çözecek. Özellikle asrın felaketi sonrasında arazi sınırlarının netleşmesi açısından hayati önem taşıyan süreç, 15 Haziran 2026 tarihi itibarıyla resmen sahaya iniyor. Afşin'den Elbistan'a, Türkoğlu'ndan Göksun'a kadar onlarca mahallede mülkiyet yapıları modern teknolojilerle yeniden kayıt altına alınacak.
9 İLÇEDE ONLARCA MAHALLEDE SINIRLAR GÜNCELLENİYOR
Kadastro ekipleri, belirlenen resmi takvim doğrultusunda 9 ilçede eş zamanlı saha faaliyeti gerçekleştirecek. Kahramanmaraş Kadastro Müdürlüğü tarafından ilan edilen ve güncelleme çalışmasının yapılacağı ilçe ile mahalle listesi şu şekildedir:
-
DULKADİROĞLU: Çokyaşar, Bulanık ve Kozludere mahalleleri.
-
ONİKİŞUBAT: Dereboğazı, Döngel, Döngele, İsmailli ve Tekir mahalleleri.
-
TÜRKOĞLU: Aydınkavak ve Uzunsöğüt mahalleleri.
-
PAZARCIK: Dedepaşa, Eğlen, Hanobası, Karaçay, Ördekdede, Osmandede, Sakarkaya, Sarıerik ve Çiçek mahalleleri.
-
GÖKSUN: Harbiye, Kayabaşı, Köprübaşı, Kurtuluş, Pınarbaşı, Tepebaşı ve Yeni Mahalle.
-
AFŞİN: Ağcaşar, Alemdar, Arıtaş, Armutalan, Bakraç, Berçenek, Binboğa, Büğet, Büyüktatlar, Çoğulhan, Çukurpınar, Dağlıca/Maravuz, Deveboynu, Emirilyas, Haticepınar, Hurman, İnci, İncirli, Kabaağaç, Kangal, Karagöz, Kaşanlı, Koçovası, Küçüktatlar, Kuşkayası, Mehre, Nadir, Oğlankaya, Örendere, Örenli, Sinekli, Soğucak, Söğütdere, Topaktaş, Türkçayırı, Yazıdere ve Yazıköy mahalleleri.
-
ELBİSTAN: Yalıntaş, Akarca, İğde, Çalış (Dağdere), Kalealtı, Güblüce, Gümüşdöven ve Özcanlı mahalleleri.
-
NURHAK: Ağcaşar, Akçiçek Değirmenkaya, Barış, Biçin, Gürsel, Kullar, Karşıyaka, Tatlar, Umutlu ve Yenimehalle.
HAK SAHİPLERİ DİKKAT: 15 HAZİRAN'DA SAHA ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR
Müdürlük yetkilileri, yenileme işlemlerinin 3402 sayılı Kanun'un 22/a maddesi uyarınca teknik hataların düzeltilmesi amacıyla yapılacağını belirtti. Bu doğrultuda, geçmiş yıllara ait yetersiz haritalardaki ölçüm hataları son teknoloji GPS sistemleriyle düzeltilecek. Taşınmaz sahiplerinin hak kaybı yaşamaması adına, muhtarlıklar vasıtasıyla yapılacak duyuruları yakından takip etmesi ve sınır tespiti esnasında arazilerinin başında bulunması gerekiyor. Vatandaşlar, yasal askı süreci içerisinde teknik verilere resmi itiraz hakkını kullanabilecek.
GÜNCELLEME İLE MÜLKİYET SORUNLARI ÇÖZÜLECEK
Özellikle geniş tarım arazilerine ev sahipliği yapan Afşin ve Elbistan ilçelerinde listenin yoğunluğu dikkat çekiyor. Yapılacak olan kadastro dönüşümü sayesinde tapu kayıtlarındaki metrekare ve yüz ölçümü hataları tamamen giderilecek. Fiili arazi kullanımı ile resmi tapu kayıtları arasındaki uyumsuzluklar ortadan kalkacağı için gelecekteki miras, satış ve imar süreçlerinde yaşanabilecek olası hukuki engeller şimdiden önlenecek. Yetkililer, bu ilanın yasal bir tebliğ hükmünde olduğunu vurgulayarak mülk sahiplerini sürece dahil olmaya davet etti.
Next




