Çuhadar, yaptığı yazılı açıklamada, “Sözlerime, ülkemize ve Dünyaya musallat olan bu salgınla mücadele eden başta tüm sağlık çalışanı olmak üzere, Emniyet Jandarma ve tüm emeği geçen  herkese teşekkür ederek başlamak istiyorum” diyerek, şunları söyledi:

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgının yayılmasının önlenmesi amacı ile İçişleri Bakanlığımızın geçen hafta aldığı “Sokağa Çıkma Yasağı” kararının ikinci maddesinde ‘açık olan işyerleri işletme ve kurumlar‘ başlığıyla başlayan maddenin (e) bendinde, “Her bir 50.000 nüfusa bir adet olmak üzere göre valilikler/kaymakamlıklar tarafından belirlenecek akaryakıt istasyonu ve veteriner kliniklerinin açık kalacağı...” ifade edilmektedir.

Geçen hafta bu uygulamada yaşadığımız sıkıntıları ve önerilerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de sokağa çıkma yasağı kapsamında emniyet ve asayiş ekipleri gerekli önlemleri almış ve tüm yurttaşlarımız bu kurala uyarak sokağa çıkmamıştır. Şehir merkezlerinde, cadde ve sokaklarda kamu hizmeti yapan zorunlu araçlar dışındaki araçlar trafiğe çıkmamıştır.

İçişleri Bakanlığı’nın sokağa çıkma yasağı kapsamında emniyet, jandarma, sağlık (ambulans) ve belediye hizmet araçları (cenaze araçları); üniversite hastaneleri ve PTT gibi kamu hizmeti yapan kurumların araçları yakıtlarını gün içerisinde birkaç kez doldurmak durumundadır.

Bu kurumlar, sözleşmeleri gereği daha önce anlaşma yaptıkları şirketler dışındaki herhangi bir akaryakıt istasyonundan yakıt alamamaktadır.

Genelge doğrultusunda geçen hafta Kahramanmaraş Valiliği, özellikle bu kamu kurumlarına yakıt veren istasyonlardan en az birinin açık kalmasını sağlamıştır; ancak bu hususta özellikle nüfusu elli bin civarında olan yerleşim yerlerinde sorun yaşanmıştır. Kamu hizmeti yapan bu kurumların farklı dağıtım şirketleriyle anlaşması olması durumunda kaymakamlık hangi akaryakıt istasyonunu açık bırakacağı konusunda tereddüt yaşamıştır.

Şehir merkezinde ise kapalı ve açık aynı dağıtım şirketine bağlı istasyonlarda aradaki uzaklık farkından dolayı sorunlar yaşanmıştır. Kurumların hizmet araçları, kurumun yanı başındaki veya yolunun üzerindeki istasyonlardan yakıt alamamaktadır. Yakıt alabilmek için yasak kapsamında kaymakamlık tarafından izin verilen dağıtım şirketinin akaryakıt istasyonunu bulmak zorunda kalmaktadır.

Geçen hafta bu durum şehrimizde yaşanmıştır. Ambulans şoförü yolunun üzerindeki akaryakıt istasyonundan yakıt almak istemiş ancak o istasyon hafta sonu uygulanan genelde doğrultusunda kapalı olduğu için işletme sahibi yakıt vermemiştir. Ambulansın içinde hasta olması sebebiyle yakıt vermek 155’i arayarak özel izin istemiş ancak kesinlikle yakıt verilemeyeceği beyan edilmiştir. Bu durum emniyet, jandarma gibi diğer kurumların hizmet araçları için de geçerlidir.

Ayrıca, bu hafta ‘Sokağa çıkma yasağında  istisna kapsamında olan kişilerde’ genişleme yapılmıştır. Bu kapsamda özellikle kırsal bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin araçlar için yakıt ihtiyacı doğmuştur .istisna kapsamında kargo Gazete dağıtım fırıncılar ve diyaliz merkezilerinin araçları vardır .bu işletmeler genelde daha önce sözleşme yaptıkları bayilerden fişle ve borca yakıt almaktadırlar...

Önerimiz, özellikle ‘Sokağa Çıkma Yasağı’ kapsamında görev yapan hizmet araçlarının yakıtsız kalmaması için akaryakıt bayiilerinin hafta sonları kapalı olması durumunda olsalar bile sadece anlaşmalı oldukları hizmet kurum araçlarına yakıt vermesi konusunda istisna yapılmasıdır. Kırsal bölgedeki akaryakıt istasyonları ayrı tutulması, lojistik firması olan akaryakıt şirketlerinde kapsam dışı tutulması gerektiği düşüncesindeyiz.

Biz akaryakıt bayileri olarak memleketimizin yararına olan her türlü uygulamanın yanında olduğumuzu belirtiriz.”