Yeni Şafak Gazetesinin iddiasına göre 5 şehirden biri ve en fazla hareketliliğin görüldüğü 2’nci şehir olan Kahramanmaraş’ta, sokağa çıkma yasağı gelmesine neden olan şehirlerden biri oldu.   10 Nisan’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sorunsuz bir şekilde sona ererken, yasakla ilgili tartışmalar devam ediyor. Hem neden yasağa neden gerek duyulduğu, hem de genelgenin açıklanma zamanı ile ilgili çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Ancak Yeni Şafak yasak ilanını getiren süreçle ilgili detaylara ulaştı.

HAVA DÜZELDİ İŞLER DEĞİŞTİ

Türkiye’de salgının patlak verdiği ilk günden itibaren ‘evde kalın, kendinizi izole edin’ çağrıları yapıldı. Vatandaşın bu çağrıya nasıl karşılık verdiği, tavsiyeye uyup uymadığı ise ağırlıklı olarak toplu taşıma kullanan insanların sayısı ile ölçüldü. Bu sayının getirilen yasaklara paralel olarak düştüğü gözlendi. Ancak izolasyon konusundaki başarılı grafik havaların ısınması ile birlikte tersine döndü. 3 Nisan’da 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma yasağına rağmen düşmesi beklenen toplu taşıma kullananların sayısında ciddi bir değişim olmadı. Hatta 5 büyükşehirde tersine yükselişler yaşandı.

5 ŞEHİRDE HALK SOKAĞA ÇIKTI

Tüm kısıtlamalara rağmen 25 ildeki yolcu sayısında ciddi bir düşüş yaşanmazken 5 büyükşehirde yolcu hareketliği tam tersine artı. 20 yaş altına yasak getirildikten sonra toplu ulaşım kullananların sayısı bir önceki haftaya göre Erzurum’da yüzde 2.82, Kahramanmaraş’ta yüzde 13.99, Sakarya’da yüzde 5.35, Samsun’da yüzde 4.36, Trabzon’da yüzde 11.44 artış gösterdi. Bu artışta hava sıcaklıklarının yükselmesi de etkili oldu.


marasbugün

Editör: TE Bilisim