Kahramanmaraş'ta orman yangını çıktı! Kahramanmaraş'ta orman yangını çıktı!

1300’lü yıllarda Çiftlikat-ü Hümayun ismiyle kurulan Cumhuriyet Dönemi’nde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ismini alan TİGEM, Osmanlı Devleti döneminde savaş sırasında ordunun at ve gıda ihtiyacını karşılaması, Cumhuriyet Dönemi’nde ise sertifikalı tohum ve damızlık hayvanların yetiştirilmesi ve bunların çiftliklere dağıtılması sebebiyle Türkiye için hayati bir kuruluş olarak hizmet veriyor.

Türkiye’nin tarımsal ve hayvansal üretiminde azami derecede önemli ve etkili bir kuruluşu olan TİGEM, ülkenin tüm ekolojilerine dağılmış 17 işletmesi, 3 milyon 300 bin dekar arazi varlığı ve köklü geçmişiyle ülkemiz tarım ve hayvancılığının garantisi olarak görülüyor.

Genel Müdürlüğünü Kahramanmaraşlı Dr. Hasan Gezginç’in yaptığı TİGEM, 2023 yılında birçok alanda rekorlar kırarak ülkemizin gururu oldu. 

TÜM ZAMANLARIN EN BÜYÜK HUBUBAT MAHSULÜ

TİGEM işletmelerinde bu sene buğday, arpa, tritikale ve yulaf olmak üzere toplam 1 milyon 21 bin 401 dekar ekili alanın hasadı sonunda tüm zamanların en yüksek üretim rakamına ulaşılarak toplam 392 bin ton hububat mahsulü elde edildi. Ayrıca geçtiğimiz yıla göre de yüzde 28’lik bir artış sağlandı.

2023 Haziran ayında Sultansuyu Tarım İşletmesinde bir ayda 261 bin 900 doz sperma satışı gerçekleştirilerek rekor kırıldı.  Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşundan bu yan sürdürülen safkan Arap atı faaliyetleri neticesinde 2023 yılında gerçekleştirilen Karacabey, Anadolu ve Sultansuyu işletmelerinde yetiştirilen toplam 245 elit ve koşu taylarının satışında TİGEM kasasına 104 milyon 493 bin 500 TL para girerek tüm zamanların rekoru kırılmış oldu.

YERLİ TOHUMDA YÜZDE 96’YI YAKALANDI

TİGEM'in yerli tohum üretiminde önemli bir yol kat etti. 1980’li yıllarda yüzde 15 civarında olan yerli tohum üretimi yapılan çalışmalar sonucunda yüzde 96’lılara çıkarıldı. TİGEM tesislerinde gelişmekte olan ülkelerde de var olan dairesel tarım dahil birçok yeni uygulamayla tohum üretiliyor. GDO’nun insan üzerinde birçok değişikliğe sebep olabileceği düşünüldüğü için GDO’lu üretim TİGEM tesislerinde neredeyse ‘hiç yok’ denecek seviyelere getirildi. Yerli tohum konusunda kararlı adımlar atan TİGEM, bu konuda yeni uygulamalar üzerinde de çalışmalar yapacak.

SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİ 125 BİN TONA ÇIKARILDI

TİGEM Ceylanpınar Tarım İşletmesinde 2022 yılında Türkiye’nin en büyüğü olan 25 ton/saat kapasiteli tohum hazırlama tesisini hizmete alındı. Bu yatırımla birlikte TİGEM’in sertifikalı tohum hazırlama kapasitesi 350 ton/saate ulaştırıldı.  TİGEM İşletmelerinde 2002 yılında 210 bin dekar olan sulu tarım arazilerini 2023 yılında yapılan yaklaşık 290 Milyon TL yatırımlarla 4,5 kattan fazla artışla 995.000 dekara çıkarıldı. Böylelikle çiftçimizin ihtiyacı olan tarımın olmazsa olmazı olan sertifikalı tohum üretimini 125 bin tona çıkarıldı.

DEPREMZEDE ÜRETİCİLERE BEDELSİZ DAMIZLIK DAĞITILDI

Yine Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilimizi de derinden etkileyen 6 Şubat depremi nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda bölge yetiştiricilerine TİGEM’in üstün vasıflı damızlık büyük ve küçükbaş hayvanları bir defaya mahsus olmak üzere bedelsiz olarak bölge yetiştiricilerine dağıtılması kapsamında, 21 bin 481 küçükbaş damızlık dağıtımı tamamlandı. Dağıtımı planlanan 4 bin 265 büyükbaş damızlığın ise 974’ünün dağıtımı tamamlanmış olup dağıtımlar halen devam etmektedir.

TİGEM YARIŞ ATI DA YETİŞİRİYOR

Osmanlı Dönemi’nden yadigar safkan Arap atı yetiştiriciliğinde öncü kuruluş olma özelliğini de devam ettiren TİGEM, yetiştirdiği yarış tayları ile de ön plana çıkıyor. TİGEM’in öncülüğünde her yıl ortalama 260 yarış tayı yetiştiriliyor. Son olarak 2023 yılında TİGEM, 245 baş tayın satışından toplam 104 milyon 493 bin 500 lira gelir elde etti. TİGEM'in safkan Arap atı yetiştiriciliği, Türkiye'nin atçılık sektörünün gelişmesine önemli katkılar sağlıyor. TİGEM tarafından yetiştirilen atlar hem yurt içinde hem de yurt dışında düzenlenen yarışlarda önemli başarılar elde ediyor. Ayrıca TİGEM, her yıl 260 civarında Kangal ve Akbaş cinsi köpeği çoban köpeği olarak yetiştirerek besicilerin hizmetine sunuyor.

Editör: İsa Aslantaş